Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βάζουμε στόχους να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο στα αγγλικά μάλιστα συνοψίζεται ως «new year’s resolutions». Ωστόσο, όπως όλοι ξέρουμε από πρώτο χέρι, λίγο καιρό μετά την Πρωτοχρονιά τείνουμε να ξεχνάμε τις αποφάσεις μας, να παραιτούμαστε από την όποια προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλουμε και να επιστρέφουμε με γοργούς ρυθμούς στην πρότερη, γνωστή και βολική κατάστασή μας.

Προκειμένου λοιπόν να μην επαναλάβουμε την ίδια κατάσταση και αυτή τη χρονιά, ας ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε φέτος τους στόχους μας

Να σκεφτούμε λογικά ποια στοιχεία της συμπεριφοράς μας, των συναισθηματικών μας αντιδράσεων και του τρόπου ζωής μας θεωρούμε ότι δυσλειτουργούν με βάση την παρατήρηση που κάνουμε στον εαυτό μας.

Να αξιολογήσουμε με επιχειρήματα, με κριτική σκέψη, με νοητική διαύγεια και δίχως συναισθηματική φόρτιση τις καταστάσεις που εντοπίσαμε ως ανεπιθύμητες και ως κατάλληλες για αναθεώρηση.

Να ορίσουμε λίγες και εφικτές υποσχέσεις για τη νέα χρονιά, κρίνοντας από την εμπειρία των προηγούμενων ετών με σκοπό να μην υπερβάλλουμε στις αποφάσεις μας ώστε να αποφύγουμε την απογοήτευση.

Να οργανώσουμε ένα λεπτομερές πλάνο για την υλοποίηση αυτών των στόχων, σκεπτόμενοι την καθημερινότητά μας, τις πραγματικές συνθήκες της ζωής μας, τις ανάγκες και τις δυνάμεις μας.

Να χωρίσουμε τις υποσχέσεις μας σε μικρότερα τμήματα με σκοπό να είναι πιο κοντά στις πραγματικές μας δυνατότητες και στους χρόνους που όντως διαθέτουμε.

Να θέσουμε για κάθε χρόνο μικρούς, ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους, χωρίς να επιβαρύνουμε το πρόγραμμά μας με καθημερινές υποχρεώσεις που θα μας κουράσουν και θα μας απομακρύνουν από την υλοποίηση των στόχων μας.

Να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας λεκτικά και ηθικά κάθε φορά που προσεγγίζουμε μια συμπεριφορά η οποία μας φέρνει πιο κοντά στους στόχους μας.

Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας μερικά διαλείμματα από την προσπάθεια, όταν πλέον παγιώσουμε τις αλλαγές και νιώθουμε σίγουροι για τις δυνάμεις μας.

Να μοιραστούμε με έμπιστα και αγαπημένα μας άτομα τους στόχους που θέσαμε για τη νέα χρονιά και ας ζητήσουμε την υποστήριξη και τη συνεργασία τους.

Να απευθυνθούμε σε ειδικούς εάν θεωρήσουμε ότι είναι απαραίτητη η συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων μας, χωρίς να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε για την επιθυμία μας να επιτύχουμε κάποιους στόχους.