Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την αυξημένη θνητότητα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού ανέλυσε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, μέχρι τώρα τρεις προκαταρτικές μελέτες με παρόμοιο σχεδιασμό δείχνουν μέτρια αύξηση θνητότητας, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση της θνητότητα σε αυτές τις μελέτες φαίνεται ότι είναι η ίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες.  Ωστόσο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, οι μελέτες δεν είναι ανεξάρτητες, και οι 3 χρησιμοποιούν τα ίδια δεδομένα με τις ίδιες ελλείψεις, αδυναμίες και περιορισμούς.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης συμπληρώνει ότι «η πιθανότητα θανάτου εντός των νοσοκομείων μεταξύ ατόμων με τη μετάλλαξη και χωρίς τη μετάλλαξη δεν τροποποιείται. Να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες δεν «υποφέρουν» από τις αδυναμίες που έχουν οι προηγούμενες μελέτες διότι τα ενδονοσοκομειακά δεδομένα έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα».

«Η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο κάποιος δεν φαίνεται να αυξάνεται με τη μετάλλαξη. Συνεπώς αν δεν αυξάνεται η πιθανότητα να μπει κάποιος στο νοσοκομείο και δεν αυξάνεται η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος στο νοσοκομείο» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας πως «η συνολική θνησιμότητα δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη: