Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αισθητικοί επιλέγουν τον ατμό για τον καθαρισμό του προσώπου. Κι ενώ σίγουρα το βάπερ (το επαγγελματικό ηλεκτρικό μηχάνημα που παράγει ατμό) εξασφαλίζει καλύτερο αποτέλεσμα από το κατσαρολάκι σας, μπορείτε να κάνετε κι εσείς ατμοθεραπεία από την άνεση του σπιτιού σας. Είναι μια πρακτική, απολαυστική και αναζωογονητική ιεροτελεστία ομορφιάς που θα σας χαλαρώσει και θα βελτιώσει την εικόνα της επιδερμίδας σας.

Πώς ωφελεί το δέρμα η ατμοθεραπεία

*Διαστέλλει τους πόρους οι οποίοι απελευθερώνουν τις τοξίνες και τους ρύπους που βρίσκονται σε βάθος. Για αυτόν τον λόγο μπορείτε στη συνέχεια να αφαιρέσετε τυχόν μαύρα στίγματα χωρίς ιδιαίτερη πίεση.

*Βοηθά στην εξισορρόπηση της επιδερμίδας, αντιμετωπίζει την αφυδάτωση και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, η επιδερμίδα εξυγιαίνεται και γίνεται άμεσα πιο λαμπερή.

*Σύμφωνα με έρευνες, ο ατμός συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας του δέρματος.

*Τέλος, η διαστολή των πόρων, ο καθαρισμός τους και η αποτοξίνωσή τους οδηγεί σε μεγαλύτερη και εις βάθος απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που θα προσφέρετε μετά στην επιδερμίδα σας.

Πώς θα κάνετε ατμοθεραπεία στο σπίτι

  1. Αφαιρέστε το μακιγιάζ και καθαρίστε σε βάθος την επιδερμίδα σας. Μαζέψτε τα μαλλιά σας σε ένα χαμηλό σινιόν για να μην καλύπτουν το πρόσωπο και να μη σας ενοχλούν καθώς σκύβετε το κεφάλι.
  2. Βράστε νερό σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέστε τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας και απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Τοποθετήστε το με προσοχή σε μια επίπεδη, πυρίμαχη επιφάνεια σε ένα ύψος που σας βολεύει προκειμένου να είστε καθιστή και χαλαρή.
  3. Σκεπάστε αμέσως το κεφάλι και τους ώμους σας με μια μεγάλη πετσέτα ώστε να «παγιδεύετε» τον ατμό και πλησιάστε το πρόσωπό σας στο νερό σε απόσταση 25-45 εκατοστών (ανάλογα με το πόσο αντέχετμε τη ζέστη). Ποτέ μην πλησιάζετε περισσότερο από 10 εκατοστά στο βραστό νερό, γιατί αφενός δεν θα μπορείτε να αναπνεύσετε και αφετέρου ενδέχεται να προκαλέσετε ερεθισμούς στο δέρμα. Ο κανόνας ισχύει ακόμη περισσότερο για τον ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας.
  4. Κλείστε τα μάτια και απολαύστε την ευεργετική επίδραση του ατμού για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, χωρίς να σκουπίσετε το πρόσωπό σας, απλώστε μια θρεπτική μάσκα ή ένα ενυδατικό σέρουμ. Η επιδερμίδα σας θα απορροφήσει σαν σφουγγάρι όλα τα ενυδατικά και θρεπτικά στοιχεία τους.

Κάθε πότε;

Εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σας και τις ανάγκες του. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε ατμοθεραπεία 1 φορά την εβδομάδα, αν έχουμε λιπαρό δέρμα, 2 φορές τον μήνα αν έχουμε μεικτό ή κανονικό τύπο,  1 φορά τον μήνα αν έχουμε ξηρό και σπάνια αν έχουμε ευαίσθητο.