Στην καθημερινότητά μας καλούμαστε να συνεργαστούμε, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, με πολλούς ανθρώπους, καθένας από τους οποίους ζητά «κάτι» από εμάς, από την βοήθεια ή την προσοχή μας, μέχρι και την ενέργειά μας. Με την σειρά μας, ζητάμε πίσω «κάτι» άλλο, διαμορφώνοντας πλέγματα σχέσεων που βασίζονται στην αμοιβαιότητα και την ασφάλεια. To people-pleasing αποτελεί έναν ακατάλληλο τρόπο δημιουργίας ασφάλειας στις σχέσεις μας.

Τι είναι το people-pleasing;

Μέσα από την τάση των ατόμων να κάνουν πράγματα για να ευχαριστούν μόνο τους άλλους, αμελώντας τον εαυτό τους, δημιουργείται το αίσθημα ασφάλειας στις σχέσεις, ωστόσο είναι τοξικό, μιας και στην πραγματικότητα απλά αντικατοπτρίζονται οι φανταστικές προσδοκίες και επιθυμίες των υπολοίπων.

Συχνά, πηγάζει από τραυματικές εμπειρίες νωρίς στη ζωή και υπάρχουν ορισμένα σημάδια, που μπορεί να σας προειδοποιήσουν ότι πλοηγείστε στην καθημερινότητά σας με την αυθόρμητη τάση να ευχαριστήσετε τους γύρω σας, αλλά όχι τον εαυτό σας.

Αυτά τα σημάδια, περιλαμβάνουν:

Δεν μπορείτε να πείτε όχι

Οι people-pleasers τείνουν να αναλαμβάνουν πολλά περισσότερα από όσα θα έπρεπε, λέγοντας «ναι» σχεδόν σε κάθε αίτημα που θα ακούσουν, καθώς είναι πρόθυμοι να κάνουν τους άλλους ανθρώπους γύρω τους χαρούμενους.

Αν και παρουσιάζονται χαλαροί και διαθέσιμοι, στην πραγματικότητα μπορεί να αναλαμβάνουν ακόμα μία υποχρέωση ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού τους γνωρίζουν ότι η λίστα μόνο επιμηκύνεται.

Αισθάνεστε ενοχές όταν θυμώνετε, δικαιολογημένα

Εάν έχετε την τάση του people-pleasing, τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε ενοχές όταν θυμώνετε με άλλους ανθρώπους. Μπορεί παράλληλα να βρίσκετε πολλές δικαιολογίες για μια δυσάρεστη συμπεριφορά που δεχθήκατε ενώ δεν σας άξιζε.

Ένα ακόμη σημάδι που θα σας προειδοποιήσει είναι εάν δεν κατηγορήσετε τους άλλους για την άσχημη συμπεριφορά αλλά αντ’αυτού επιλέξετε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας, σκεπτόμενοι ότι κάτι δεν κάνατε καλά ή ότι κάτι δεν καταλάβατε.

Νιώθετε υπεύθυνοι για τις αντιδράσεις των άλλων

Έχει τύχει ποτέ να προτείνετε μία επιλογή και να αισθανθείτε τρομοκρατημένοι στην περίπτωση που τελικά δεν τους αρέσει; Έχετε νιώσει ενοχή αν αυτό που προτείνατε δεν ήταν τελικά η σωστή επιλογή; Εάν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις αντιδράσεις, τις επιλογές ή τις προτιμήσεις άλλων ανθρώπων.

Αναλαμβάνετε δηλαδή την ευθύνη για το εάν οι άνθρωποι που είναι μαζί σας περνούν καλά, όντας διατεθειμένοι να μην περάσετε εσείς καλά, αν αυτό σημαίνει ότι εκείνοι θα το κάνουν. Προσπαθούμε δηλαδή ως people-pleasers να προβλέψουμε την ευτυχία κάποιου άλλου, γιατί βαθιά, αισθανόμαστε υπεύθυνοι για αυτήν