Στο νέο lockdown, τις μεταλλάξεις του κοροναϊού και τα εμβόλια για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πολιτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μαζί με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, Βαγγέλη Μανωλόπουλο.

Από πλευράς του ο κ. Μανωλόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως μόλις περάσουν τρεις εβδομάδες από τη πρώτη δόση των εμβολίων, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία διασφαλίζοντας, ότι ακόμη κι αν κάποιος νοσήσει, δεν θα φέρει βαριά συμπτώματα, ούτε θα κινδυνέψει να νοσηλευτεί. «Όσοι κάνουν το εμβόλιο σήμερα, σε τρεις εβδομάδες έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ ή θα πεθάνουν», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο ανέφερε πως η δεύτερη δόση είναι όντως δυνατόν να πραγματοποιηθεί μετά από 6 έως 12 εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων.

«Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα προστατεύονται όσοι έχουν κάνει τη πρώτη δόση. Ωστόσο όταν γίνεται και η δεύτερη δόση του εμβολίου, η προστασία είναι ισχυρότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια», προσθέτει ο ειδικός.

Τι οδήγησε στο νέο lockdown

Για τη προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας αναφέρθηκε η κα Ψαλτοπούλου, η οποία διευκρίνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων, το επιβαρυμένο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής και η πίεση που άρχισε να δέχεται το ΕΣΥ ήταν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στο νέο lockdown.

Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου θα εξεταστεί κάτι τέτοιο.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις της Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής, σχολιάζοντας πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή μας καλύπτουν σε σχέση με την πρώτη, ωστόσο υπάρχουν μερικά ερωτηματικά σε σχέση με τη νοτιαφρικανική.