Ο Tζόνι Πατσέκο, συνιδρυτής της πρωτοπόρας δισκογραφικής εταιρίας Fania Records, πέθανε σε ηλικία 85 ετών εξαιτίας επιπλοκών από πνευμονία.

Εκπρόσωπος της Fania δήλωσε πως ο Πατσέκο ήταν «Ο βασικός άνθρωπος πίσω από το μουσικό είδος της σάλσα. Ήταν οραματιστής και η μουσική του θα ζήσει για πάντα».

Φλαουτίστας ο ίδιος και απογοητευμένος από τα ελάχιστα χρήματα που λάμβανε για τις ηχογραφήσεις του, ο Πατσέκο ίδρυσε τη Fania με τον Jerry Masucci το 1964 με σκοπό μα προωθήσει τη μουσική των Λατινοαμερικανών στη Νέα Υόρκη.

Η δισκογραφική έγινε γνωστή ως η «Motown της σάλσα» και σπίτι για τεράστια ονόματα του είδους όπως οι: Willie Colón, Celia Cruz, Héctor Lavoe και Bobby Valentín.

Το 1968, ο Πατσέκο ίδρυσε το σούπερ γκρουπ Fania All-Stars, φέρνοντας κοντά τους καλύτερους μουσικούς του είδους σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Το 1972 το γκρουπ πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ Our Latin Thing ενώ έπαιξε μπροστά σε 45.000 άτομα στο Yankee Stadium ένα χρόνο αργότερα.

Ο Πατσέκο γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1935 στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου και μεγάλωσε. Όταν ήταν 11, η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε κρουστά στη διάσημη σχολή Juilliard.

Στη δεκαετία του 1950 συμμετείχε σε διάφορα συγκροτήματα. Έπαιζε κρουστά στις ορχήστρες του Tito Puente ενώ για δύο χρόνια έπαιζε και στο πλευρό του πιανίστα Charlie Palmieri μέχρι που αποχώρησε για να ιδρύσει τη δική του charanga (μουσικό σύνολο κουβανέζικης χορευτικής μουσικής).

Είχε τεράστια επιτυχία ως μέλος της Alegre Records με το ντεμπούτο άλμπουμ του με το γκρουπ Pacheco y Su Charanga να πουλά περισσότερα από 100.000 αντίτυπα.

Ο Πατσέκο έγινε διεθνής αστέρας και στη διάρκεια της καριέρας του ηχογράφησε και συνέθεσε περισσότερα από 150 τραγούδια.

Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Alegre Records, ώθησαν τον Πατσέκο να ξεκινήσει τη Fania μαζί με τον Masucci που ήτα τότε δικηγόρος, πουλώντας αρχικά δίσκους από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Εφηύραν τον όρο σάλσα και ενθάρρυναν την εξέλιξη του συγκεκριμένου ήχου, ο οποίος γινόταν πιο έντονος από μουσική άποψη και περισσότερο πολιτικοποιημένος από στιχουργική πλευρά.

Μετά το τέλος της Fania, ο Πατσέκο συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε μάλιστα και με τον David Byrne των Talking Heads για την μουσική της κωμωδίας «Something Wild» του 1986.

Το 2005 τιμήθηκε με Latin Grammy για την συνολική προσφορά του στο είδος.