Η νέα άρτια εξοπλισμένη Ενδοσκοπική Μονάδα του ΙΑΣΩ δημιουργήθηκε για να προσφέρει υψηλής ποιότητας διαγνωστικές και επεμβατικές υπηρεσίες υγείας για όλες τις γαστρεντερολογικές και πνευμονολογικές παθήσεις. Πέραν των ενδοσκοπίων νέας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας, η Μονάδα χρησιμοποιεί το νέο ενδοσκοπικό λογισμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), που το κατατάσσει ανάμεσα στις πρωτοπόρες Μονάδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που διαθέτουν και χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία αιχμής.

Στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς, με άριστη επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία, άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και διαγνωστικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, καλύπτοντας όλο το φάσμα των ενδοσκοπικών πράξεων για όλες τις παθήσεις του γαστρεντερολογικού και αναπνευστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, διαθέτει:

  • Τρεις ενδοσκοπικές αίθουσες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικής και επεμβατικής ενδοσκόπησης.
  • Ενδοσκοπική αίθουσα με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση του εντοπισμού και τον χαρακτηρισμό των πολυπόδων του παχέος εντέρου.
  • Ενδοσκοπική αίθουσα με προηγμένο σύστημα ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος με την τεχνική της ελαστογραφίας (EUS και EBUS) για τη διάγνωση, μελέτη και επεμβατικό χειρισμό δυσδιάγνωστων γαστρεντερολογικών  και πνευμονολογικών περιστατικών.
  • Αίθουσα καθαρισμού, απολύμανσης και αποθήκευσης ενδοσκοπίων με δύο workstations πρόπλυσης, δύο αυτόματα συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης ενδοσκοπίων και ένα σύστημα στεγνώματος και αποθήκευσης ενδοσκοπίων, πληρώντας τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές 15883-1 & 4.
  • Αίθουσα ανάνηψης με τρία κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα με σύστημα παρακολούθησης (monitoring) ζωτικών σημείων των ασθενών.

Επίσης, στο Ακτινολογικό τμήμα διενεργούνται προηγμένες Επεμβατικές Ενδοσκοπικές πράξεις που χρειάζονται ακτινοσκοπική υποστήριξη, όπως ERCP, διαστολές στενώσεων γαστρεντερικού, τοποθέτηση Ενδοπροσθέσεων (stents) κ.α.

Τα υπερσύγχρονα συστήματα ενδοσκόπησης ενσωματώνουν καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως εικόνα υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονική μεγεθυντική χρωμοενδοσκόπηση με τα συστήματα LCI (Linked Color Imaging) και BLI (Blue Light Imaging) και νέο πρωτοποριακό ενδοσκοπικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης CAD-ΕΥΕ, τα οποία αποτελούν παγκοσμίως το πλέον σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα ενδοσκοπικής απεικόνισης. Η χρήση των εξελιγμένων αυτών συστημάτων συντελεί στην  βελτιστοποίηση της ποιότητας της ενδοσκόπησης του πεπτικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την αξιοπιστία και την διαγνωστική της ακρίβεια.