Πίσω κρατούν την άρση του lockdown η αύξηση του κρουσμάτων σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Ο κοροναϊός συνεχίζει να δείχνει τη δύναμή του με τις εκτιμήσεις των ειδικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και ταχύτερη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης να πηγαίνουν… περίπατο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το καθολικό lockdown στην Αττική να παραταθεί για τουλάχιστον μια ακόμα εβδομάδα. Μαζί με το Λεκανοπέδιο των 790 κρουσμάτων σε μόλις 24 ώρες σε καραντίνα βρίσκεται ο δήμος Καλυμνίων (13 νέα κρούσματα) το Κορδελιό (Θεσσαλονίκης), η Π.Ε. Ευβοίας (28 νέα κρούσματα) και η Αρκαδία (12 νέα κρούσματα).

Lockdown και άνοιγμα λιανεμπορίου

Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός πως το lockdown εφαρμόζεται εδώ και 2,5 εβδομάδες στην Αττική, δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Πιθανότατα, εκτιμούν, η διασπορά του ιού στην κοινότητα να ήταν μεγαλύτερη ή να μη βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που στην επικράτεια είναι περισσότερα από 1.000.

 Πάντως μπορεί τα σενάρια για την επόμενη μέρα να είναι δυσοίωνα, ωστόσο από την κυβέρνηση εξετάζουν το πως θα μπορέσει να ανοίξει σύντομα, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, τα καταστήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, εξετάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων ή στις 8 ή στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα το σενάριο της 8ης Μαρτίου δείχνει να απομακρύνεται και να προκρίνεται περισσότερο αυτό της 16ης.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχουν οι επιστήμονες, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν την εισήγησή τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Στο «κόκκινο» νέες περιοχές μέχρι τις 8 Μαρτίου

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως γνωρίζουμε δεν είναι ίδια σε όλη την επικράτεια. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή αναλύονται και εξετάζονται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάχθηκαν από σήμερα Σάββατο το πρωί στις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου οι εξής περιοχές:

  • Λευκάδα (πλην Μεγανησίου)
  • Θεσπρωτία
  • Σύρος
  • Σάμος
  • Δήμος Αρτας
  • Διδυμότειχο
  • Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
  • Αμφιλοχία
  • Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
  • Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
  • Δήμος Λάρισας
  • Δήμος Βόλου

Οι περιοχές που παραμένουν σε «σκληρό» lockdown

Σε καθεστώς σκληρού lockdown παραμένουν η Εύβοια, η Αρκαδία, η Αχαΐα και η Αττική. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Λάρισα και ο Βόλος είναι στο προστάδιο λήψης μέτρων και κάλεσε σε αυστηρή τήρηση μέτρων.

Επίσης έκανε ειδική μνεία στον Πειραιά, σημειώνοντας ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί και κάλεσε τις δημοτικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους. Το ίδιο ισχύει και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και έντυπα μετακίνησης δεν αλλάζουν.

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Κλειστά όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου
  • Κλειστά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Κλειστή η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων

Επιπλέον, παραμένουν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπως η αποστολή SMS στο 13033, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του,

Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν: Τέμπη, Κάρπαθος και Δήμος Μυκόνου

Η επιδημιολογική εικόνα σε όλη τη χώρα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95.7% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71.4% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.