«Ξεκινήστε από οπουδήποτε» επισημαίνει ο φιλόσοφος  John Cage, τονίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ξεκινήσουμε εκ νέου, θέτοντας νέους στόχους ή επιλέγοντας να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να καταφέρουμε παλιότερους που έχουμε ήδη θέσει και ενδεχομένως… «ξεχάσει».

Γιατί φεύγει ο αρχικός ενθουσιασμός;

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς ως μια κοινή αφετηρία για να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους καλές και ωφέλιμες δραστηριότητες, που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν σε όλα τα επίπεδα.

Μπορεί και εσείς να ξεκινήσετε την νέα χρόνια, αν και κάπως.. δειλά εξαιτίας της πανδημίας, με συναρπαστικούς παρόλ’αυτά στόχους, όπως το να κόψετε το κάπνισμα ή να μειώσετε τις περιττές θερμίδες στην διατροφή σας, νιώθοντας ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα ότι πράγματι θα γίνουν πράξη.

Συχνά, σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο ενθουσιασμός ξεθωριάζει και τα προσεκτικά διαμορφωμένα σχέδια σας δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα σχεδιάζατε. Ιδιαίτερα συχνά είναι όμως και τα απρόσμενα συμβάντα, που συνήθως δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τείνουν να αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή τα πλάνα μας.

Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη, οι περισσότεροι άνθρωποι παραιτούνται από τους στόχους τους για την νέα χρονιά πριν το τέλος του Ιανουαρίου, οπότε μην αισθάνεστε μόνοι.

Πώς θα επανέλθετε στους στόχους σας

Εάν διαπιστώσετε ότι πράγματι εγκαταλείψατε τους στόχους σας, δοκιμάστε να μην ασκήσετε σκληρή κριτική στον εαυτό σας. Αντίθετα δείξτε εμπιστοσύνη και αγάπη και εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να ξεκινήσετε εκ νέου.

Επαναπροσδιορίστε την αποτυχία

Αλλάζοντας την προοπτική σας, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε την αποτυχία ως πλεονέκτημα. Είναι μια ευκαιρία να μάθετε, να βελτιωθείτε και ενδεχομένως να δοκιμάσετε ξανά. Μπορείτε να σκεφτείτε τι πήγε στραβά και να συγκεντρώσετε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα όρια και τα δυνατά σας σημεία.

Ακόμα και αν τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θέλετε, ακόμα και αν αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει, σίγουρα κάτι θα έχετε μάθει από αυτό.

Επικεντρωθείτε στη διαδικασία

Πολλοί είναι οι ιδανικοί που πιστεύουν οι στόχοι είναι ο προορισμός και η διαδικασία προς αυτούς τους στόχους είναι το ταξίδι. Το ταξίδι είναι η ευκαιρία που μαθαίνουμε εκ νέου τον εαυτό μας, εμπλουτίζοντάς τον.

Όταν εστιάζετε στην διαδικασία και όχι για το τελικό αποτέλεσμα, μεγεθύνετε όλα τα θετικά οφέλη των προσπαθειών σας. Είναι πιθανό να μάθετε, να εξελιχτείτε, να αλλάξετε προς το καλύτερο ακόμα κι αν τελικά δεν καταφέρατε τον στόχο σας.

Αναγνωρίστε δυνατά και αδύναμα σημεία

Σε αυτήν τη διαδικασία αυτο-μάθησης, μπορεί να ανακαλύψετε δυνατά σημεία για τον εαυτό σας, που δεν γνωρίζατε ότι είχατε. Εξερευνήστε διαφορετικούς τρόπους για να επαναφέρετε τους στόχους σας με καλό και παραγωγικό τρόπο.

Οι ειδικοί μας προτρέπουν να θυμόμαστε πάντα πως εάν ένας στόχος αξίζει να επιτευχθεί, αξίζει να προσπαθήσετε ξανά ώστε να τον φτάσετε.