Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθαριότητα συγκεκριμένων χώρων, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, ο χώρος που συνηθίζουμε να προετοιμάζουμε το φαγητό μας τείνει να είναι συχνά ιδιαίτερα μολυσμένος, επισημαίνει η δρ. Kelly A. Reynolds, καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Zuckerman College of Public Health του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι κίνδυνοι της.. κουζίνας

«Τα μικρόβια όπως το E. coli ή η σαλμονέλα, ή ολόκληρο πλήθος ιών, βρίσκονται συνήθως σε όλη την κουζίνα και μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειές σας για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και περισσότερο» επισημαίνει η δρ. Kelly A. Reynolds.

Για αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζουμε αλλά και να απολυμαίνουμε τακτικά την κουζίνα μας για να διατηρήσουμε μακρυά κάθε παθογόνο μικροοργανισμό, που μπορεί να μας βλάψει. Για να συνηθίσετε το τακτικό καθάρισμα, μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινή σας πρωινή ρουτίνα.

Δοκιμάστε όσο ο καφές σας φτιάχνεται να απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και από πολλούς αλλά μην ξεχνάτε και τις ακόλουθες τρεις ζώνες.

Νεροχύτης

Εάν καθαρίζετε τα πάντα εκτός από το νεροχύτη της κουζίνας, ίσως θέλετε να το ξανασκεφτείτε. Αν και είναι εύκολο να το παραβλέψουμε, ο νεροχύτης αποτελεί το σημείο που καθαρίζουμε τα τρόφιμα και πλένουμε τα πιάτα μας. Κι ενώ αυτά απολυμαίνονται επιτυχώς, τα μικρόβια παραμένουν στον νεροχύτη.

Οι επιφάνειες στο νεροχύτη θα πρέπει να απολυμαίνονται κάθε φορά μετά την προετοιμασία πιθανών μολυσμένων πηγών τροφίμων και να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Τα εργαλεία σας

Συνήθεια των περισσότερων είναι να περνούν κάτω από καυτό νερό το ξύλο κοπής. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχετε κόψει κρέας αυτό μπορεί να μην φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Αντ’αυτού οι ειδικοί προτείνουν να βάζετε τα μαγειρικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων μετά από κάθε χρήση.

Τα πινέλα ή και το σφουγγάρι που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε τα πιάτα, τα σκεύη ή τον νεροχύτη μπορούν επίσης να μετατραπούν σε εστία μικροβίων. Για αυτό είναι σημαντικό να ψεκάζετε με ειδικό απολυμαντικό την βούρτσα καθαρισμού κάθε βράδυ αλλά και να βυθίζετε το σφουγγάρι σε αραιωμένο καθαριστικό.

Επιφάνειες που αγγίζουν πολύ και πολλοί

Οι κουζίνες είναι πολυσύχναστα περιβάλλοντα και οι επιφάνειες μπορούν γρήγορα να μολυνθούν εκ νέου, επισημαίνει η δρ. Kelly A. Reynolds. Συμβαίνει πολύ πιο συχνά από όσο συνειδητοποιούμε, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε αυτές τις επιφάνειες της κουζίνας.

Οι ειδικοί συνιστούν η χρήση του απολυμαντικού σας σε συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες όπως το ψυγείο, το φούρνο και οι λαβές του ντουλαπιού μετά την προετοιμασία κάθε γεύματος.