Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, συχνά δυσκολεύονται να λάβουν ορθές αποφάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eLife, η κρίση τους μπορεί να βελτιωθεί εάν επικεντρώνονται στις προηγούμενες επιτυχίες αντί για τα λάθη του παρελθόντος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει κάθε άτομο.

Διάθεση και αποφάσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη των οποίων τα συμπτώματα διασταυρώνονταν τόσο με το άγχος όσο και με την κατάθλιψη, όπως η έντονη ανησυχία και η αίσθηση απουσίας κινήτρων, αντιμετώπιζαν την μεγαλύτερη δυσκολία να προσαρμοστούν στις αλλαγές κατά την εκτέλεση μιας ηλεκτρονικής εργασίας.

Αντίθετα, οι συναισθηματικά ανθεκτικοί συμμετέχοντες στη μελέτη, με ελάχιστα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, έμαθαν πιο γρήγορα να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες με βάση τις ενέργειες που είχαν λάβει προηγουμένως για να επιτύχουν τα καλύτερα διαθέσιμα αποτελέσματα.

«Όταν όλα αλλάζουν γρήγορα και η έκβαση δεν είναι θετική βάσει μιας απόφασης που λάβατε, ίσως εστιάσετε υπερβολικά στο λάθος που μπορεί να κάνατε» δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Sonia Bishop, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο UC Berkeley.

Αντίθετα, οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται σε αυτό που τους έδωσε ένα καλό αποτέλεσμα, πράγμα που μπορεί σε πραγματικές καταστάσεις να τους βοηθήσει να μάθουν και να εξελιχθούν, σύμφωνα με την ίδια.

Ο ρόλος των προηγούμενων επιτυχιών

Οι ερευνητές ότι τα ευρήματά τους σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι «βλέπουν» και κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιούν τις προγενέστερες αποφάσεις τους.

Προτείνουν ότι ενδεχομένως τα άτομα με κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή μπορεί να επικεντρωθούν σε αυτό που έκαναν λάθος και να ανησυχούν για νέο ενδεχόμενο λάθος, ενώ τα άτομα που δεν τις αντιμετωπίζουν χρησιμοποιούν τις προηγούμενες επιλογές τους ως καθοδήγηση για να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η θεραπεία όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με άγχος και κατάθλιψη αλλά και όποιον δυσκολεύεται στο τομέα της λήψης αποφάσεων, να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μαθαίνοντας να επικεντρώνεται στις προηγούμενες επιτυχίες αντί για αποτυχίες.