Μπορεί η φετινή 25η Μαρτίου να είναι διαφορετική από άλλες χρονιές, ωστόσο ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά για μία ακόμη χρονιά θα έχουν μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι μας. Αν αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς θα ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο

Φροντίστε να τον αγοράσετε δύο ημέρες πριν, καθώς απαιτείται κάποια διαδικασία.

*Πλύντε καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι, αφαιρέστε με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τον σε μερίδες.

*Καθώς τον κόβετε, θα δείτε ότι με λίγη προσπάθεια η πέτσα του αποχωρίζεται από τη σάρκα. Το αν θα κρατήσετε την πέτσα ή όχι έχει να κάνει με τις προσωπικές σας προτιμήσεις: κάποιοι τον θέλουν χωρίς πέτσα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι στο τηγάνισμα η πέτσα φουσκώνει και γίνεται υπέροχη. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να τον μαγειρέψετε σε κροκέτες, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε  να αφαιρέσετε την πέτσα.

*Ρίξτε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάστε τα με νερό. Ένα εικοσιτετράωρο συνήθως αρκεί για να είναι ο μπακαλιάρος βρώσιμος, δεδομένου ότι αλλάζετε το νερό του 4-5 φορές μέσα στην ημέρα. Ορισμένοι τον προτιμούν με λίγο παραπάνω αλάτι, ωστόσο αν τον θέλετε τελείως ανάλατο, τότε προσθέστε άλλη μία ημέρα στο ξαλμύρισμα και στις αλλαγές νερού.

Να θυμάστε ότι…

-Το τελευταίο νερό στην αλλαγή θα πρέπει να είναι χλιαρό, ώστε το ψάρι να γίνει πιο τρυφερό.

-Μόλις μαλακώσει, τα κόκαλά του θα αφαιρούνται με μεγαλύτερη ευκολία. Προσπαθήστε να απομακρύνετε τα πιο εμφανή κόκαλα.

-Σκουπίστε τον μπακαλιάρο πολύ καλά, πιέζοντας τα κομμάτια του ανάμεσα σε χαρτιά κουζίνας.

-Αν περισσέψουν μερικά κομμάτια, μπορείτε να τα κλείσετε καλά σε μια πλαστική σακουλίτσα και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη.