Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τον προστάτη αδένα. Είναι ο πιο συχνός μη-δερματικός καρκίνος στους ενήλικες άντρες στην Ευρώπη. Συνήθως οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται επιτυχώς όταν η νόσος είναι εντοπισμένη. Ωστόσο, κάποιοι θα εμφανίσουν αρχικά ή θα αναπτύξουν στην συνέχεια προχωρημένη νόσο. Με αυτό, εννοούμε ότι ο καρκίνος έχει επεκταθεί εκτός των ορίων του προστάτη και έχει εξαπλωθεί σε γύρω λεμφαδένες ή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Μεγάλη σημασία συνεχίζει να έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος  (screening) για την ανίχνευση πάθησης σε αρχικό στάδιο και με εξαιρετικό όφελος για τον ασθενή, μειώνοντας έτσι σημαντικά την θνησιμότητα και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταστάσεων από αυτόν τον καρκίνο. Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει δύο εξετάσεις. Η πρώτη εξέταση, το PSA, δηλαδή τον ποσοτικό προσδιορισμό μιας πρωτεΐνης στο αίμα που λέγεται ειδικό προστατικό αντιγόνο. Η πρώτη μέτρηση (αναφοράς), πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40-45 και η παρακολούθηση εξατομικεύεται ανάλογα με την τιμή αναφοράς. Η δεύτερη εξέταση, αφορά την δακτυλική εξέταση του προστάτη, όπου δια αφής ο έμπειρος ιατρός αντιλαμβάνεται την σύσταση, το μέγεθος και το σχήμα του προστάτη καθώς και την ύπαρξη ή όχι κάποιας παθολογικής σκληρίας. Σε συνδυασμό αυτές οι δύο εξετάσεις θα οδηγήσουν τον ιατρό να προτείνει και να προβεί σε βιοψία προστάτη, που αποτελεί και την μοναδική εξέταση που θέτει την διάγνωση του καρκίνου.

Σε περίπτωση προχωρημένου καρκίνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυασμοί θεραπειών, οι οποίες περιλαμβάνουν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, ορμονική θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία. Με τις θεραπείες αυτές, μπορεί ο ασθενής να ζήσει πολλά χρονιά χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες ή τουλάχιστον καλά διαχειρίσιμες.

Σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας, παρατηρείται μείωση προσέλευσης των ασθενών, που πάσχουν από καρκίνο προστάτη και όχι μόνον, λόγω φοβίας ή μέτρων που έχει επιβάλει η πολιτεία. Τα τεστ ανίχνευσης για διάφορες μορφές καρκίνου μειώθηκαν έως και 50%. Δυστυχώς αυτό, είναι εις βάρος του ασθενή, καθώς η μη έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου μπορεί να σκοτώσει. Ο καρκίνος δεν περιμένει να τελειώσει η πανδημία…

Οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει ένας ασθενής με καρκίνο προστάτη, δεν διαφέρουν από αυτές του γενικού συνόλου. Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα, συχνή αντισηψία χεριών, καλή διατροφή, άσκηση και ξεκούραση. Σε καμία περίπτωση δεν διακόπτουμε την επαφή με τον ιατρό μας, δεν διακόπτουμε την θεραπεία μας. Η σημασία της συνέχισης της θεραπείας ακόμη και την περίοδο της πανδημίας είναι ζωτικής σημασίας για τον ασθενή.

ΝΑΙ, στο γιατρό μας, ΝΑΙ, με μέτρα προφύλαξης, ΝΑΙ στην υγεία…

Γράφει η
Στουραΐτη Κέλλυ
Επιμελήτρια Παθολόγος-Ογκολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών