Το δεύτερο από τα τρία παιδιά του διακεκριμένου ουρολόγου Ρότζερ Κίρμπι και της συντάκτριας περιοδικού Τζέιν Κίρμπι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γουίμπλεντον του Λονδίνου. Ενώ περιγράφει την παιδική της ηλικία ως πολύ χαρούμενη και αναγνωρίζει πόσο κοινωνικά και οικονομικά προνομιούχα ήταν, παραδέχεται ότι το bullying που δεχόταν από τους συμμαθητές της και η ταλαιπωρία της με τη λαμβλίαση, μια λοίμωξη του πεπτικού που αντιμετώπιζε από τα 9 ως τα 11 χρόνια της, την έκαναν να υποφέρει.

Σπούδασε Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, αλλά ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο. Αλλωστε, ανέκαθεν ήθελε να γίνει ηθοποιός. «Θεωρούσα ότι ο χώρος της υποκριτικής και του θεάτρου ήταν ο λιγότερο επικριτικός. Ενιωσα πιο ήρεμη και αποδεκτή σε αυτούς τους χώρους» έχει δηλώσει η ίδια.

Μετά τη συμμετοχή της σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και κάποιους μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, η Κίρμπι έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τον ρόλο της ως πριγκίπισσα Μάργκαρετ στην επιτυχημένη σειρά «Το Στέμμα» (2016-17). Η ερμηνευτική της δεινότητα σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή της εμφάνιση έκανε τη βρετανίδα ηθοποιό να ξεχωρίσει μέσα από ένα ήδη εξαιρετικά ταλαντούχο καστ ηθοποιών.

Από νεαρή πριγκίπισσα μεταμορφώθηκε σε επικίνδυνη Λευκή Χήρα για τις ανάγκες της ταινίας δράσης «Επικίνδυνη αποστολή: Η πτώση» (2018), τα γυρίσματα της οποίας απόλαυσε περισσότερο από όσο περίμενε, όπως έχει αποκαλύψει.

Ωστόσο, το 2020 ήταν η χρονιά που κατάφερε να κάνει όλον τον κόσμο να παραμιλά για την ατσάλινη ερμηνεία της στην ταινία «Τα θραύσματα μιας γυναίκας», του ούγγρου σκηνοθέτη Κορνέλ Μουντρούκτσο.

Η Κίρμπι υποδύεται μια μητέρα που προσπαθεί να ξεπεράσει την απώλεια του μωρού της κατά τον τοκετό, μεταφέροντας στον θεατή με ωμό και άμεσο τρόπο την αγωνία και τον πόνο της. Η καθηλωτική ερμηνεία της κατάφερε να της χαρίσει το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας και μια υποψηφιότητα στα φετινά Οσκαρ.

Μάλιστα, την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στο ρομαντικό δράμα εποχής «The World to Come», το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές. Φέτος αναμένεται να την απολαύσουμε στην ταινία δράσης «Mission: Impossible 7», όπου θα ενσαρκώσει και πάλι τη Λευκή Χήρα.

Πώς ξεκινάει την ημέρα της

«Για καιρό το αγαπημένο μου πρωινό ήταν το ψωμί με αβοκάντο, πλέον όμως προτιμώ τα smoothies. Ετσι, κάθε πρωί φτιάχνω ένα smoothie με μπανάνα, μύρτιλα, βρώμη και γάλα αμυγδάλου».

Το αγαπημένο της σνακ

«Προσπαθώ να μη φτάνω στο σημείο να πεινάσω, γιατί τότε νιώθω μεγάλο εκνευρισμό. Γι’ αυτό έχω πάντα μαζί μου ξηρούς καρπούς ή μια σοκολάτα».

Για τις επίσημες εμφανίσεις της

«Συνήθιζα να βλέπω τις φωτογραφίες των διασήμων από τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί και να εντυπωσιάζομαι με το πόσο αψεγάδιαστοι δείχνουν. Ωστόσο πλέον ξέρω ότι για να βγει αυτό το αποτέλεσμα δουλεύει μια ολόκληρη ομάδα κορυφαίων ειδικών. Σε γενικές γραμμές με αγχώνουν οι επίσημες εμφανίσεις και οι φωτογράφοι, αλλά προσπαθώ να το παίρνω πιο χαλαρά».

Το μυστικό της για καλή διάθεση

«Το μυστικό για το wellbeing μου είναι το να είμαι μαζί με τις φίλες μου και την αδελφή μου. Υστερα από μια δύσκολη ημέρα γυρισμάτων μού αρέσει να χαλαρώνω παρέα με την αδελφή μου και να βλέπουμε ταινίες».

Για τις επιλογές ρόλων που κάνει

«Νιώθω την ευθύνη να απεικονίσω στην οθόνη γυναίκες με τις οποίες ταυτίζομαι. Υπάρχουν τόσο πολλές ιστορίες γυναικών που δεν έχουν ειπωθεί ακόμη και έχουμε την ευκαιρία να τις βρούμε».

Για τον σεξισμό στον χώρο της υποκριτικής

«Ο σεξισμός υπάρχει και στον χώρο της υποκριτικής, και αυτό το έβλεπα για χρόνια στα σενάρια που έπεφταν στα χέρια μου. Η γυναίκα πάντα ήταν η σύντροφος του πρωταγωνιστή που περίμενε στο σπίτι να γυρίσει ο άντρας και να έχει σώσει τον κόσμο για εκείνη. Ωστόσο, έχουν γίνει βήματα σήμερα. Ολοένα και περισσότεροι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι για δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες».

Πώς διαχειρίστηκε το γεγονός ότι είχε πέσει θύμα bullying στο σχολείο

«Οταν ήμουν μικρή κατέβαλλα διαρκώς προσπάθεια να αποδείξω ότι αξίζω. Πάντα θεωρούσα ότι δεν είμαι αρκετή. Ειδικά όταν έχεις πέσει θύμα bullying έχεις την αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξεις για να αρέσεις στους άλλους. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι πρέπει να βρω εκείνη την εκδοχή του εαυτού μου με την οποία εγώ νιώθω πιο άνετα».

Η πρακτική της για να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό της

«Μιλάω στον εαυτό μου σαν να μιλάω σε ένα μικρό παιδί. Αν αμφιβάλλω για τον εαυτό μου, φρικάρω ή αισθάνομαι εξαιρετικά αγχωμένη, λέω από μέσα μου »είσαι εντάξει, είναι όλα καλά, είσαι αρκετή». Οσο κι αν ψάξεις εξωτερικές πηγές για να νιώσεις καλά, επιβεβαίωση από άλλους ή επικύρωση μέσα από μια σχέση, όλα αυτά είναι παροδικά. Ωστόσο, το να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να σκέφτεται θετικά και το να είσαι ευγενικός απέναντι στον εαυτό σου είναι κάτι το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει».