Μια διαφορά στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από το αριστερό και το δεξί χέρι μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μετά – ανάλυση 24 διεθνών μελετών.

Και από τις δυο πλευρές η αρτηριακή πίεση

Η αρχική έκθεση, που έχει δημοσιευθεί στο Hypertension, περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερους από 57.000 ενήλικες σε γενικές κλινικές υγείας που είχαν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση και στα δύο χέρια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων για περισσότερο από μια δεκαετία.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον διαφορά πέντε τιμών στην αρτηριακή πίεση μεταξύ του αριστερού και του δεξιού βραχίονα, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή  ακόμα και πρόωρου θανάτου.

Όσο μεγαλύτερη η διαφορά μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι.

Τι κρύβεται πίσω από την μεγάλη απόκλιση

Η απόκλιση μεταξύ των δύο βραχιόνων μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), η βασική αιτία των περισσότερων καρδιακών παθήσεων.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την πρακτική του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια, κάτι που συνιστάται αλλά σπάνια πραγματοποιείται.

Εάν η ένδειξη από το ένα χέρι είναι υψηλότερη, τότε σε αυτήν την πλευρά θα πρέπει να βασίζεται οποιαδήποτε θεραπεία και να ελέγχεται η αρτηριακή σας πίεση στο μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς θα την μειώσετε φυσικά

Τα συμπτώματα της σοβαρής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, την δυσκολία στην αναπνοή, τις ρινορραγίες, την έξαψη, την ζάλη αλλά και τον πόνο στο στήθος. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι μπορείτε να μειώσετε φυσικά την αρτηριακή σας πίεση και οι μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε άμεσα, είναι:

Στραφείτε στο κάλιο

Το κάλιο αποτελεί ένα σημαντικό μέταλλο, που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από το νάτριο και ελαττώνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Για να έχετε καλύτερη ισορροπία καλίου και νατρίου στη διατροφή σας, εστιάστε στην κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων και πιο φρέσκων τροφών.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν τα λαχανικά, ειδικά τα φυλλώδη χόρτα, οι ντομάτες, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες. Τα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων του πεπονιού, της μπανάνας, του αβοκάντο, του πορτοκαλιού και του βερίκοκου.

Μην ξεχνάτε την βόλτα σας

Η τακτική άσκηση ενδυναμώνει την καρδιά, κάνοντας πιο αποτελεσματική την άντληση αίματος, γεγονός που μειώνει την πίεση στις αρτηρίες σας.

Στην πραγματικότητα, 150 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως το περπάτημα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, όπως το τρέξιμο την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Διαχειριστείτε το άγχος

Η τελευταία περίοδος, αυτή της πανδημίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία δύσκολη περίοδο, που τείνει να προκαλεί γενικευμένο άγχος, στρες και ανησυχία. Ωστόσο είναι σημαντικό να το διαχειριστείτε, συνειδητοποιώντας πως ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ελέγξετε όλα όσα συμβαίνουν, μπορείτε πάντα να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτά.

Ακολουθήστε το στο Google News