Είναι γνωστό ότι το κινητό μας τηλέφωνο έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Πόσο όμως ασφαλείς είναι; Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για κινητά που παρακολουθούνται και χάκερ που ψάχνουν αφορμή για να υποκλέψουν τις οικονομικές και προσωπικές πληροφορίες.

Στον καθένα μπορεί να συμβεί, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που δεν υπάρχει συσκευή που δεν μπορεί να χακαριστεί. Για να μειωθεί όμως αυτή η πιθανότητα και για να προστατευτεί η συσκευή σας από κακόβουλο λογισμικό, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές συμβουλές.

Αυτές είναι οι παρακάτω:

-Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζεις πάντα τι κάνεις download. Να θυμάσαι πως ο πιο εύκολος τρόπος να χακάρει κάποιος το κινητό σου είναι μέσα από εφαρμογές κατασκοπείας, όπως Spy Phone App, Spyzie και Spyera.
-Απέφευγε να συνδέεσαι στο internet από δημόσια Wi-Fi. Με τα δημόσια Wi-Fi μοιράζεσαι τα πάντα με τους γύρω σου που χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο με σένα, όσο τρομακτικό κι ακούγεται αυτό.
-Ακόμη και αν χρειάζεσαι επειγόντως μπαταρία, καλό είναι να αποφεύγεις να φορτίζεις το κινητό σου μ’ ένα άγνωστο USB αφού υπάρχει κίνδυνος όλα σου τα δεδομένα ν’ αποκαλυφθούν και να μεταφερθούν.
-Μην ανοίγεις link που δεν γνωρίζεις. Πολλές φορές αν κλικάρεις λάθος links, αυτομάτως το αρχείο και όλο σου το περιεχόμενο είναι διαθέσιμο στους χάκερς.
-Διατήρησε το λογισμικό σου ενημερωμένο. Ναι, οι ενημερώσεις δεν είναι τυχαίες και προεραιτικές. Τις περισσότερες φορές διορθώσεις για ελαττώματα που μπορεί να κρατούν ανοιχτό κάποιο παράθυρο της συσκευής μας στους χάκερ.
-Ενεργοποίησε την εφαρμογή Find My iPhone, αφού αυτή δεν είναι μόνο για την εύρεση του τηλεφώνου μας, αλλά αν η συσκευή μας έχει χαθεί, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Lost Mode. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οθόνη να κλειδώνει και να μπαίνει αυτόματα κωδικός, πράγμα που κάνει την δουλειά των χάκερς… πολύ δύσκολη.
Εκτός από την ασφάλειά του τηλεφώνου μας σημαντική είναι και η μακροζωία του. Αν ανήκεις σε αυτούς που φορτίζουν το κινητό τους ενώ κοιμούνται, πρέπει να το σταματήσεις αμέσως. Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να το κάνεις αυτό:

-Καταστρέφεις τη μπαταρία του
-Υπάρχει κίνδυνος να πάρει φωτιά
-Δεν χρειάζεται 8 ώρες για να φορτίσει
-Το κινητό δίπλα από το κρεβάτι δεν είναι καλή ιδέα