Το γερμανικό ινστιτούτο Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, αρμόδιο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά προϊόντα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιμένει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 σε άτομα μόνο άνω των 60 ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση της Ισπανίας, η οποία επίσης πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα άνω των 60.

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών

Την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναγνώρισε σπάνια περιστατικά θρόμβωσης ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, αφήνοντας στις χώρες-μέλη το περιθώριο να επιβάλουν περιορισμούς, τονίζοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος θανάτου από παρενέργειες είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο θανάτου λόγω Covid-19.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Aνάλογη σύσταση έδωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα.

«Με βάση τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες και για λόγους πρόληψης, προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω» δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Νταρίας.

Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, μόνο όμως σε άτομα άνω των 70.

Ο αρχίατρος της χώρας Πολ Κέλι δήλωσε ότι ενώ ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός, οι ειδικοί στην χώρα άλλαξαν την σύστασή τους αναφορικά με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Την Τετάρτη το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς για τους κάτω των 55 ετών, κάτι ανάλογο με αυτό που αποφάσισε η Γαλλία.

Άλλες χώρες της ΕΕ πάγωσαν πλήρως τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / DPA