Πολλοί διάσημοι οίκοι μόδας συνεργάζονται με εικαστικούς καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες της ποπ κουλτούρας, σπανιότερα όμως με συγγραφείς.

Ωστόσο ο οίκος Chanel, χάρη στη διευθύντρια δημιουργικού Βιρζινί Βιάρ και την πρέσβειρά του Σαρλότ Κασιράγκι οραματίστηκε τις Λογοτεχνικές Συναντήσεις στην Οδό Καμπόν (Les Rendezvous Littéraires Rue Cambon) διμηνιαίες εκδηλώσεις με διάσημες ή ξεχασμένες συγγραφείς που ασχολούνται με τη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Πρόσφατα η Σαρλότ Κασιράγκι πήρε συνέντευξη από την Γαλλίδα μυθιστοριογράφο Καμίλ Λορένς σχετικά με τη σημασιολογία της γυναικείας ταυτότητας, τις πραγματικότητες της μητρότητας, τα στερεότυπα για την ωριμότητα και τον αντίκτυπο του κινήματος #MeToo.

Η συνάντηση μεταδόθηκε από τον ιστότοπο του Chanel, επανασυνδέοντας τον γαλλικό οίκο με τις λογοτεχνικές του ρίζες.

«Είναι αλήθεια ότι η σχέση μεταξύ μόδας και λογοτεχνίας είναι λιγότερο προφανής από τη σχέση μεταξύ μόδας και σύγχρονης τέχνης ή μόδας και μουσικής, αλλά στην περίπτωση του Chanel, η λογοτεχνία είναι ο ισχυρότερος σύνδεσμος» δήλωσε η Κασιράγκι.

«Η Γκαμπριέλ Σανέλ και ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν δύο ιδιοφυΐες στη μόδα που είχαν επίσης τεράστια λογοτεχνική κουλτούρα».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κατανοήσουμε την προσωπικότητά τους και τον προσωπικό κόσμο τους» εξήγησε υποστηρίζοντας ότι η λογοτεχνία «επηρέασε τη δημιουργικότητά τους πολύ περισσότερο, απ΄ό,τι νομίζουμε» σημείωσε.

Το ζήτημα της χειραφέτησης των γυναικών φαίνεται πολύ έντονα στα δύο τελευταία βιβλία της Καμίλ Λορένς, η οποία διερευνά επίσης τον πλούτο της γαλλικής γλώσσας, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση.

Η συγγραφέας σύμφωνα με το ΑΠΕ μίλησε για τα έργα της, την κατάσταση των γυναικών και τη δύναμη της λογοτεχνίας στην οικοδόμηση μιας ζωής.

Οι λογοτεχνικές συναντήσεις στον οίκο Chanel διοργανώνονται με φιλόδοξους στόχους.

«Η στροφή των νέων γενεών στη λογοτεχνία είναι πολύ σημαντική. Σήμερα, οι εικόνες και η γρήγορη επικοινωνία είναι κάτι που αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ζωής, και το να αφιερώνουμε χρόνο για να διαβάσουμε και να δημιουργήσουμε μια οικεία ατμόσφαιρα είναι κάτι πολύτιμο» ανέφερε η Σαρλότ Κασιράγκι.