Εάν υπάρχει ένα πράγμα σίγουρο για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ότι τα συμπτώματά του συχνά δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Εκτός από την αντιμετώπιση της δυσφορίας, μπορεί συχνά να αντιμετωπίζετε απρόβλεπτα επεισόδια ή ακόμα και να αλλάζετε διαρκώς πώς και τι θα φάτε, προκειμένου να μην επιδεινώσετε τα συμπτώματα.

Πώς θα διαχειριστείτε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ακριβώς επειδή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εκτός της σωματικής, μπορεί να προκαλέσει και συναισθηματική εξάντληση, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τόσο τον σωματικό πόνο όσο και την ψυχική δυσφορία. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ανακούφιση από τον πόνο

Οι συχνοί κολικοί πόνοι αποτελούν ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα. Η συνεργασία με το γιατρό σας για ένα συνολικό πρόγραμμα θεραπείας αποτελεί μια καλή αρχή, ωστόσο, όταν αντιμετωπίζετε έντονους πόνους μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Τοποθετήστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό ή μια ζεστή θερμοφόρα στην κοιλιά σας, πάνω από τα ρούχα σας.
  • Πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι βοτάνων φιλικό στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Χρησιμοποιήστε ασκήσεις χαλάρωσης, όπως προοδευτική χαλάρωση των μυών, βαθιές ανάσες για να καταπραΰνετε το νευρικό σας σύστημα και να μειώσετε το αίσθημα του πόνου.

Διαχείριση συμπτωμάτων

Όταν αντιμετωπίζετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ένα φαγητό μπορεί να μην αποτελέσει λόγος δυσφορίας την μία ημέρα ενώ την επόμενη μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο από τα συμπτώματα. Από αυτήν την άποψη, οι αλλαγές στη διατροφή σας αποτελούν τόσο σημαντική στρατηγική όσο και μια στρατηγική θεραπείας.

Εάν η δυσκοιλιότητα είναι το κυρίαρχο ζήτημά σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων για να διατηρήσετε το έντερό σας σε κίνηση. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να τρώτε ένα μεγάλο πρωινό, με ένα ζεστό ρόφημα και μερικά υγιεινά λιπαρά μπορεί να χρησιμεύσει ως έναυσμα για την εντερική κίνηση.

Εάν η αντιμετώπιση των συχνών κινήσεων του εντέρου της διάρροιας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς, τότε θα ήταν καλύτερο να εστιάσετε σε δραστηριότητες που θα κρατήσουν το σύστημά σας ήρεμο. Αυτό σημαίνει να τρώτε μικρά γεύματα κάθε λίγες ώρες, χρησιμοποιώντας τεχνικές διαχείρισης του στρες.