Συνήθισαν να σας βλέπουν στο σπίτι σχεδόν όλη την ημέρα αλλά τώρα, καθώς τα εμβόλια καταφθάνουν, ίσως ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε τα κατοικίδιά σας για την επιστροφή σας στο φυσιολογικό – όπως και αν θα είναι αυτό- καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πάρει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν.

Θυμηθείτε πως και εκείνα χρειάστηκε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και την ξαφνική και συνεχή παρουσία ανθρώπων στο σπίτι, ειδικά στα νοικοκυριά με μικρά παιδιά.

Άλλα υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια κατοικίδια δεν έχουν βιώσει καθόλου τη «φυσιολογική» καθημερινότητα.

Ξεκινήστε να τα αφήνετε μόνα για λίγες ώρες κάθε φορά: αν σκοπεύετε να επιστρέψετε στο γραφείο, ξεκινήστε αφήνοντας το κατοικίδιο ζώο σας για δύο ή τρεις ώρες κάθε φορά την ημέρα, ώστε να μην ξαφνιαστούν όταν αρχίσετε να λείπετε για οκτώ ή περισσότερες ώρες την ημέρα.

… αλλά μην αλλάξετε ακόμα πλήρως την ρουτίνα τους: Παρόλο που η δική σας ρουτίνα μπορεί να έχει αρχίσει να αλλάζει, είναι σωστό να κρατήσετε τα κατοικίδια σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ρουτίνα τους και να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεχνάτε πράγματα επειδή η δική σας καθημερινότητα αρχίζει να είναι διαφορετική.

Ορισμένοι κτηνίατροι προτείνουν στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να διατηρήσουν μερικές από τις συνήθειες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως το να βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα στο μεσημεριανό διάλειμμα.

Σκεφτείτε την πιθανότητα να προσλάβετε pet sitter: Εάν το νέο φυσιολογικό δεν σας αφήνει πολύ χρόνο ελεύθερο ίσως θα ήταν χρήσιμο να προσλάβετε κάποιον για να βγάζει τον σκύλο σας βόλτα και να του κάνει λίγη παρέα όσο είστε έξω.

Να ξέρετε ότι οι χρόνοι προσαρμογής ποικίλλουν: Τα κατοικίδια θα χρειαστούν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να προσαρμοστούν σε μια νέα τους ρουτίνα, αλλά να θυμάστε ότι κάποια ζώα είναι πιο προσαρμοστικά από άλλα.

Οι γάτες, για παράδειγμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και μπορεί να εμφανίζουν σημάδια άγχους για έως και έξι μήνες. Αν και είναι πολύ πιο ανεξάρτητες, λατρεύουν την ρουτίνα.

Αφήστε κάτι για αντιπερισπασμό: Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφήσετε στο σπίτι κάτι με το οποίο η γάτα σας μπορεί να διασκεδάσει όσο λείπετε (π.χ. μουσική ή βίντεο με γάτες).

Έχετε το νου σας για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους: Υπερβολικό grooming είναι ένα ήπιο σημάδι ενώ αν δεν έχουν όρεξη ή πηγαίνουν τουαλέτα έξω από το κουτί τους πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.