Παρότι δεν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, έχουν υπάρξει στιγμές που έχουμε διαπιστώσει ότι παρουσιάζει αλλεργικές αντιδράσεις. Ενα καινούριο σαμπουάν, ένα νέο scrub, μία πολλά υποσχόμενη αντιρυτιδική, ένα άρωμα, μας αφήνει κοκκινίλες, ερεθισμούς ή ακόμα και πονοκέφαλο. Γι’ αυτό καλό είναι να διαβάζουμε πάντα τη σύνθεση ενός νέου καλλυντικού που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε. Παρακάτω παραθέτουμε μία λίστα με συστατικά που αποτελούν τους πιθανούς ενόχους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι αξιόλογα ή αποτελεσματικά. Απλώς δεν ταιριάζουν στην επιδερμίδα μας τη συγκεκριμένη φάση που διανύουμε.

#1 Ρετινόλη

Η πιο αποτελεσματική αντιγηραντική ουσία που λειαίνει τις ρυτίδες, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμά τις φθορές που υφίσταται το δέρμα από τον ήλιο. Παρόλα αυτά, όπως όλα τα δραστικά συστατικά συνιστάται η προσεκτική χρήση της. Τη χρησιμοποιούμε μόνο το βράδυ, ενώ το πρωϊ βάζουμε οπωσδήποτε αντηλιακό. Επιπλέον, αν είμαστε αρχάριοι με τη ρετινόλη, ξεκινάμε τη χρήση της σταδιακά, ανά 2-3 μέρες ώσπου να τη συνηθίσει το δέρμα μας.

#2 Άλατα αλουμινίου  (Aluminum)

Συναντώνται στα αποσμητικά, γιατί έχουν την ιδιότητα να μειώνουν αποτελεσματικά την εφίδρωση. Όμως μερικοί προτιμούν να αποφεύγουν αυτές τις συνθέσεις. Εναλλακτική πρόταση: Οι αποσμητικοί κρύσταλλοι ή τα βιολογικά αποσμητικά με αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια, όπως γεράνι και tea tree.

#3 Άρωμα (Fragrance)

Κάποιες νότες μας ταιριάζουν, κάποιες όχι. Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλούν είναι ελαφρύ πονοκέφαλο ή δακρύρροια. Αν έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο, που μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά, δεν ξαναβάζουμε αυτό το άρωμα.

#4 Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό συστατικό που εξυγιαίνει και απολυμαίνει γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε συνθέσεις κατά της ακμής. Αν έχουμε ευαισθησία σε  αυτό το συστατικό, μπορούμε να δοκιμάσουμε συνθέσεις με υπεροξείδιο βενζολίου (benzoyl peroxide) που θεωρείται πιο ήπιο.

#5 Γλυκολικό οξύ

Έχει τόσο μικρό μοριακό βάρος που διεισδύει κατευθείαν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και ανανεώνει τους ιστούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, και είναι τόσο δημοφιλές. Το προτέρημά του όμως είναι ταυτόχρονα και μειονέκτημα. Κάποιες επιδερμίδες δεν ανέχονται την ταχύτατη διείσδυσή του.

Αντί αυτού μπορούμε να επιλέξουμε το λακτικό οξύ (lactic acid), ένα εξίσου αποτελεσματικό υλικό, αν και πιο ήπιο.

#6 Θειϊκές ενώσεις (Sulfates)

Τα Sulfates είναι δραστικές καθαριστικές ουσίες που τις συναντάμε συνήθως στα σαμπουάν και τα καθαριστικά σώματος. Ο ρόλος τους είναι να απομακρύνουν τους ρύπους και τη λιπαρότητα και να δημιουργούν πλούσιο αφρό. Ωστόσο, σε κάποιες επιδερμίδες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις, όπως κνησμό.