Η σύγχρονη καθημερινότητα είναι συνδεδεμένη με την τεχνολογία και με το πληκτρολόγιο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασε μια- έστω- ημέρα και δεν χρησιμοποιήσατε κάποια ηλεκτρονική σας συσκευή;

Παρόλα αυτά μερικές φορές οι υποχρεώσεις της ημέρας απαιτούν γρήγορη πληκτρολόγηση. Σίγουρα όλοι έχουν ακούσει το «τυφλό» σύστημα και τους τρόπους γρήγορης πληκτρολόγησης. Σύμφωνα με το pagenews.gr αυτές είναι μερικές οδηγίες για να πληκτρολογείτε πιο γρήγορα.

Αρχικά, πού γράφεις;

Αν περιμένεις να γίνεις γρήγορος και γράφεις με το λάπτοπ στα πόδια σου, δύσκολα θα γίνεις. Πρώτα από όλα, πρέπει να βρεις ένα τραπέζι ή γραφείο να σε βολεύει, να έχεις αρκετό χώρο ώστε αν θέλεις να ακουμπάς τους αγκώνες σου, και να μην είναι το τραπεζάκι του σαλονιού που για να γράψεις πρέπει να σκύψεις.

Φτιάξε τη στάση του σώματός σου

Όπως και στην οδήγηση, πρέπει να έχεις τη σωστή στάση σώματος, πολλώ δε μάλλον όταν είσαι αρχάριος. Η πλάτη σου πρέπει να είναι ευθεία, τα πόδια σου ελαφρώς ανοιχτά και τα πέλματα να ακουμπούν το έδαφος. Αν θέλεις οι προσπάθειες σου να αποφέρουν καρπούς και οι καρποί σου θα πρέπει να είναι στο σωστό σημείο -θα πρέπει να μπορείς να φτάνεις όλο το πληκτρολόγιο και όχι να έχεις πίσω-πίσω τα χέρια.

Απόκτησε εξοικείωση με το πληκτρολόγιο

Όλα τα πληκτρολόγια είναι τύπου QWERTY, τι σημαίνει αυτό; Ότι πάνω κάτω έχουν τα κουμπιά τους στα ίδια σημεία. Κι όχι μόνο τα γράμματα, αλλά και τα σημεία στίξης και οι αριθμοί. Μάθε πού είναι τα «δύσκολα» όπως ο τόνος, τα διαλυτικά, το «ς» και πώς μπορείς να βάζεις κεφαλαία. Για παράδειγμα, όποτε θέλεις να γράψεις ένα γράμμα κεφαλαίο, μπορείς να πατήσεις το γράμμα που θέλεις ταυτόχρονα με το Shift, αντί να πατάς δύο φορές το CAPS LOCK.

Κλείσε τα μάτια σου και λέγε τα γράμματα που πατάς δυνατά

Εντάξει, δε θα φωνάξεις κιόλας, καταλαβαίνεις τι εννοούμε. Προσπάθησε ενώ γράφεις, να μην κοιτάς το πληκτρολόγιο, αλλά την οθόνη. Γράφε, λέγε «ανακοίνωνε» τα γράμματα που πατάς και δες αν τα γράφεις σωστά. Έτσι θα κάνεις λάθη, άρα έτσι θα μάθεις.

To touch-typing ξέρεις τι είναι;

Τα πληκτρολόγιο δεν είναι τυχαίως κατασκευασμένα. Κάθε δάχτυλο σου, αντιστοιχεί σε κάποια γράμματα. Δες στη φωτογραφία ποια δάχτυλα βολεύουν να χρησιμοποιείς σε κάθε πληκτρολόγηση -κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε ένα δάχτυλο με εξαίρεση το μικρό.

Μην κοιτάς τα χέρια σου

Όπως είπαμε και πριν δεν πρέπει να κοιτάς ούτε το πληκτρολόγιο, ούτε τα χέρια σου. Στην αρχή θα είσαι πιο αργός, αλλά αν επιμείνεις και δεν παραδώσεις τα όπλα, θα δεις ότι θα γίνεσαι όλο και πιο γρήγορος.

Εξασκήσου

Όσο καλή στάση κι αν έχεις, όσο μεγάλη επιφάνεια κι αν έχει το γραφείο σου, δε θα μάθεις να γράφεις γρήγορα αν δεν εξασκηθείς. Δεν ξέρεις τι να γράψεις; Αντίγραψε ένα άρθρο. Να, αυτό εδώ ας πούμε. Ή γράψε αυτά που ακούς στην τηλεόραση.