Με τις τελευταίες πινελιές να μπαίνουν στις προετοιμασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και με μαζικές κρατήσεις από πολίτες που έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα τραπεζάκι για να πιουν τον καφέ τους ή να γευματίσουν, τα καταστήματα της εστίασης κάνουν σήμερα μια… νέα αρχή μετά από έξι ολόκληρους μήνες απραξίας εξαιτίας της επέλασης του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ζητούμενο παραμένει η πιστή τήρηση των μέτρων, μια ευθύνη που εκ των πραγμάτων επωμίζονται οι καταστηματάρχες οι οποίοι θα πρέπει να έχουν το νου τους σε τυχόν… απείθαρχους πελάτες οι οποίοι θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν προβλήματα.

Το SMS στο 13033 παραμένει η σταθερά και στην επαναλειτουργία της εστίασης καθώς θα πρέπει να στέλνουμε τον κωδικό 6 για να πάμε για φαγητό ή για ποτό, με χρονικό όριο επιστροφής στο σπίτι τις 11 το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα της εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 22:45.

Από σήμερα λειτουργούν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τις 05.00 έως τις 22:45 υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Ανοιχτά από 5:00 έως τις 22:45, κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00.
  • Μόνο σε ανοικτό υπαίθριο χώρο. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Χωρίς μουσική η εστίαση.
  • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού στα τραπέζια.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Επιτρέπεται το delivery και μετά τις 23.00.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

Η διάταξη των τραπεζιών – Ποιες αποστάσεις πρέπει να τηρούνται

Ειδικότερα, οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες:

  • 0,90 εκ.  όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο
  • 1,20 εκ. όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο,
  • 1,80 εκ. όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο

  

Πανζουρλισμός για τις κρατήσεις

Τα τηλέφωνα σε ταβέρνες και εστιατόρια έχουν πάρει φωτιά για κρατήσεις και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπέζια για την επόμενη εβδομάδα.

«Μετά από έξι μήνες ανυπομονούμε, όπως και ο κόσμος ανυπομονεί να έρθει σε εμάς, κι εμείς να τους εξυπηρετήσουμε, να κάνουμε μια νέα αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Δημήτρης, ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας στις Τζιτζιφιές.

Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία

Η σχετική ΚΥΑ που δημκοσιεύτηκε για το άνοιγμα της εστίασης, περιλαμβάνει διευκρινήσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων ως προς τα εστιατόρια και τα αναψυκτήριά τους .

Κατ’ εξαίρεση, λοιπόν, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους χώρους εστίασης, για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων προβλέπεται ότι υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.