Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία κινητή εορτή που πέφτει πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Έτσι, φέτος, η Γιορτή της Μητέρας πέφτει την Κυριακή 9 Μαϊου 2021.

Στην σύγχρονη εποχή, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα μιας και η Αμερικανίδα Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά, το 1865, ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και ανάλογες συναντήσεις.

Η Γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, μιας και η Ορθόδοξη Εκκλησία τότε τιμά το ότι η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνουν τον μόλις 40 ημερών Ιησού στον Ναό για να πάρει την «ευλογία» («σαράντισμα» κατά τη σημερινή ορολογία).

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα ακολούθησε και σε αυτό τον δυτικό εορτασμό και, πλέον, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους.

Χρόνια πολλά, μανούλα!

Μέρες σαν και τη σημερινή είναι η ανταμοιβή για όλες εκείνες τις στιγμές που έχεις αισθανθεί απελπισία, για τις αγωνίες που περνάς, για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σου.

Επειδή το μωράκι σου σού χαμογελάει κι ας μην ξέρει ότι σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας, αρκεί που τη γιορτάζεις εσύ για πρώτη φορά. Ή επειδή το παιδί σου θα σου δώσει γεμάτο χαρά μια ζωγραφιά με μια κατακόκκινη καρδιά που μέσα γράφει «Μανούλα, Σ’ Αγαπώ!». Ή επειδή ο σύζυγός σου θα σου φέρει λουλούδια, σε μια μικρή ένδειξη αναγνώρισης για όλα όσα καταφέρνεις να κάνεις καθημερινά και στα μάτια του φαντάζουν βουνό.

Αυτή η ζεστασιά της αγάπης που σε κατακλύζει λειτουργεί σαν το καλύτερο βάλσαμο για όλες τις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας .

Για τα χωρίς λόγο κλάματά του, για την άρνησή του να φάει το φαγητό που μαγείρευες επί ώρες, για τους τσακωμούς. Αλλά και για τους πυρετούς που τρέμεις, για τη μόνιμη έλλειψη ύπνου, για τον φόρτο εργασίας εντός κι εκτός σπιτιού, για τον πανικό που ώρες – ώρες σε πιάνει για το πώς θα προλάβεις να τα κάνεις όλα. Για όλα τα «δεν μπορώ άλλο» που σκέφτηκες…

Όλα αυτά σβήνονται μεμιάς. Μαγικά. Γιατί έρχεται αυτό το φιλί από το αγαπημένο σου πλάσμα σε όλον τον κόσμο. Σου χαρίζει την πιο γλυκιά αγκαλιά και σου λέει ότι σε αγαπάει «πολύυυυυυ!!!». Κι εσύ νιώθεις ότι δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Όλα τα σύννεφα εξαφανίζονται από τον εσωτερικό σου ουρανό και νιώθεις χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι ναι, αυτό το πλασματάκι τα αξίζει όλα. Όλες τις θυσίες σου, όλη σου την αγάπη, όλη σου τη φροντίδα. Ότι αξίζει να δίνεις τις μάχες σου για να ξεπερνάς κάθε δυσκολία στο δρόμο και να το μεγαλώσεις σωστά.

Σίγουρα, δεν είναι εύκολο, όπως τίποτα που αξίζει τον κόπο δεν είναι.

Χρόνια σου πολλά!