«Πολλές γυναίκες αποφεύγουν το μέικαπ γιατί το συνδέουν με το φαινόμενο της «μάσκας». Oμως ακόμα και η πιο βαριά σύνθεση μπορεί να έχει το σωστό, φυσικό αποτέλεσμα» λέει η make-up artist Bobbi Brown και προσθέτει: «Το σωστό μέικαπ είναι αυτό που γίνεται αόρατο, που φαίνεται σαν να μη φοράμε κάτι». «Αναμειγνύω διάφορες κρεμώδεις αποχρώσεις ώστε να βρω ακριβώς εκείνη που «εξαφανίζεται» στο δέρμα αναφέρει η Gucci Westman, η μακιγέζ που προτιμούν διάσημες όπως η Jennifer Aniston και η Gwyneth Paltrow.

Τα παρακάτω tips και οι συνθέσεις νέας τεχνολογίας θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε εύκολα αυτό το ζητούμενο.

#1 Ενυδάτωση

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε μέικαπ είναι για να κάνουμε ομοιόμορφο τον τόνο και την υφή της επιδερμίδας. Ωστόσο, αν αυτή δεν είναι λεία και έχει ξηρά σημεία ή ξεφλούδισμα, τότε και το καλύτερο make-up δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Ακόμα και στα 20χρονα μοντέλα που εμφανίζονται στις επιδείξεις μόδας, οι make-up artists εφαρμόζουν υφασμάτινες μάσκες ενυδάτωσης, προκειμένου να προετοιμάσουν το δέρμα για το εφέ της διάφανης, φυσικής λάμψης.

Γι’ αυτό δεν παραλείπουμε την απολέπιση ή τη μάσκα για βαθύ καθαρισμό σε συχνότητα ανάλογη με τον τύπο μας και ενυδατώνουμε σωστά προκειμένου να μην έχουμε ξηροδερμία ή υπερβολική λιπαρότητα, η οποία θα απειλήσει το αποτέλεσμα και τη διάρκειά του.

#2 Primer

Αφού ενυδατώσουμε και προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία απλώνουμε ένα primer, την ειδική σύνθεση που θα κάνει ακόμα πιο λεία την υφή της επιδερμίδας. Επιπλέον, ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε θα ενισχύσει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Ετσι υπάρχουν primers για τη θαμπή όψη, για την υπερβολική λιπαρότητα, για το «γέμισμα» των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

# 3 Εργαλεία

Μπορούμε να το εφαρμόσουμε με τρεις μεθόδους: με τα χέρια, με πινέλο ή με το σφουγγαράκι. Οποια και να επιλέξουμε, φροντίζουμε τα σύνεργα και τα δάχτυλά μας να είναι καθαρά. Ξεκινάμε από το κέντρο του προσώπου προς τα έξω και ανοδικά.

#4 Layering

Ξεκινάμε απλώνοντας μία μικρή ποσότητα, όσο πιο μικρή τόσο το καλύτερο. Για πιο ισχυρή κάλυψη, «χτίζουμε» σταδιακά τις στρώσεις. Είναι πιο σωστό να βάζουμε μικρότερη ποσότητα και να προσθέτουμε, παρά να βάζουμε κατευθείαν μία μεγάλη ποσότητα, γιατί το λουκ θα μοιάζει με «μάσκα» και θα «σπάσει» γρήγορα.

Η Kara Yoshimoto που επιμελείται τις Rachel Weisz και Saoirse Ronan περιγράφει τον δικό της τρόπο εφαρμογής: «Πιέζω δύο φορές την αντλία του προϊόντος στις παλάμες μου και τρίβοντάς τες απαλά ζεσταίνω τη σύνθεση. Επειτα εφαρμόζω ταμποναριστά το μέικαπ στο κέντρο του προσώπου προς τις άκρες του κάνοντας ανοδικές κινήσεις. Ετσι δημιουργώ ένα σατινέ αποτέλεσμα».

#5 Η σωστή φορά

Αν έχουμε χνούδι, η φορά των κινήσεων πρέπει να είναι η ίδια με τις τριχούλες, διαφορετικά θα το τονίσουμε περισσότερο.

#6 Το χαρτομάντιλο

Αν παρ’ όλα αυτά θέλουμε να αφαιρέσουμε την περιττή ποσότητα, στο τέλος της ταμπονάρουμε απαλά με ένα χαρτομάντιλο. «Είναι το αγαπημένο τρικ των Γαλλίδων για να αποκτήσουν διάφανο λουκ» αναφέρει η Laura Mercier.

#7 Blending

Δεν παραλείπουμε τα σημεία κάτω από το πιγούνι και το οβάλ του προσώπου, τον λαιμό, και αν είναι καλοκαίρι το ντεκολτέ. Κάνουμε καλό blending για να αποκτήσουν ένα ενιαίο χρώμα με εκείνο του προσώπου.

#8 Καμουφλάζ

«Στις δυσχρωμίες χρησιμοποιούμε ένα θερμής απόχρωσης κονσίλερ, έναν τόνο πιο ανοιχτό από το υπόλοιπο δέρμα. Στη συνέχεια, το σταθεροποιούμε με μια πούδρα» συμβουλεύει η Mally Roncal, που έχει επιμεληθεί άπειρες σταρ, όπως οι Beyonce, Celine Dion κ.ά.

# 9 Βέλτιστη προσαρμογή

Μετά την εφαρμογή ταμπονάρουμε το πρόσωπο με ζεστές τις παλάμες μας. Η θερμοκρασία θα βοηθήσει τη σύνθεση να ενσωματωθεί καλύτερα στην επιδερμίδα.

#10 Setting spray

Ολοκληρώνουμε ψεκάζοντας το πρόσωπο μας ένα setting spray που θα χαρίσει σταθεροποίηση και πιο φυσικό, λαμπερό αποτέλεσμα.