Ο Χουάν Φρανθίσκο, αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, κρατά ένα παιδί, μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό.

Η φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία και κάνει τον γύρο του κόσμου προσωποποιεί όλο το δράμα που λαμβάνει χώρα μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής. Δείχνει ότι πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινα δράματα.

Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες παιδιά ανασύρθηκαν από τα νερά της Μεσογείου, καθώς σ’ ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης, σχεδόν 8.000 άτομα εισήλθαν από το Μαρόκο στη Θέουτα.

Η νέα μεταναστευτική κρίση πήρε μορφή με το παγωμένο πρόσωπο του βρέφους, το οποίο κατάφερε τελικά να σώσει ο ήρωας αστυνομικός, καθώς η μητέρα του είχε πηδήξει στη θάλασσα με αυτό στην πλάτη της για να φτάσει στη στεριά, διεκδικώντας έναν καλύτερο κόσμο γι’ αυτό.

Από τους 8.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά ανήλικα παιδιά που έφτασαν στη Θέουτα, απελάθηκαν στο Μαρόκο ήδη 4.800, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών. «Πολλοί επέστρεψαν εθελοντικά» διευκρίνισε, σημειώνοντας πως ο αριθμός των νέων αφίξεων είναι πλέον «σχεδόν μηδενικός».

Η συγκλονιστική μαρτυρία

«Πήραμε το μωρό, ήταν κρύο, παγωμένο, μόλις που κουνιόταν». Με τις λέξεις αυτές ο Χουάν Φρανθίσκο περιέγραψε τη διάσωση του νεογέννητου στη θάλασσα, τη Δευτέρα.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο αστυνομικός μίλησε για μερικά από τα πιο δραματικά περιστατικά που βίωσαν αυτός και οι συνάδελφοί του. «Όσα παιδιά και μωρά είδαμε, αμέσως πήγαμε να τα πάρουμε. Πρώτα απ’ όλα έπρεπε να τα βγάλουμε από το νερό».

Μάλιστα, όπως λέει, «μερικές φορές δεν ξέραμε αν αυτό που βλέπαμε ήταν σακίδια, ρούχα ή μωρά. Ηταν τραυματική εμπειρία».