Στο μάξιμουμ δουλεύουν οι μηχανές της παράλληλης εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» και «Γαλάζια Ελευθερία», γεγονός που αποτυπώνεται στον χάρτη της επικράτειας καθώς αυξάνονται οι γεωγραφικές περιοχές της χώρας – με έμφαση στα νησιά – που βρίσκονται μια ανάσα πριν από τη δημιουργία του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας».

Το στοίχημα, άλλωστε, είναι τριπλό, αφενός η προστασία της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με τον έλεγχο της πανδημίας, αφετέρου η αναχαίτιση της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων που δυνητικά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν στο μέλλον νέα κύματα, ενώ ταυτόχρονα ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι και η προάσπιση του βασικού πυλώνα της οικονομίας, του τουρισμού.

«Covid free»

Υπό το πρίσμα αυτό, τα νεότερα δεδομένα προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, με τη νησιωτική χώρα να μετατρέπεται μέρα με την ημέρα σε… κάστρο ανοσίας. Το πρώτο νησί που επισήμως έσπασε τα πανδημικά δεσμά ήταν το Καστελλόριζο, ενώ το ίδιο συνέβη σε ακόμη 41 (με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων). Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχουν χαρακτηριστεί «Covid free» ακόμη 27 νησιά, ώστε να αποδεσμευτούν από τα «δεσμά» της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κέα – Κύθνος έσπασε τα τελευταία 24ωρα το φράγμα του εμβολιασμού στο 75% των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι σημειωτέον έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αντίστοιχα, άνω του 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Ιθάκης και Καρπάθου, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να κόψουν το νήμα, Ικαρία, Ανδρος, Σποράδες και Τήνος.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο «θωράκισης» των κατοίκων της νησιωτικής χώρας – που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου – είναι πολυεπίπεδο και καθορίζεται με βάση τις τοπικές ανάγκες αλλά και τις πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες.

Εμβολιαστικά κέντρα

Στο πλαίσιο αυτά, στα υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά -πλην της Κρήτης που αντιμετωπίζεται από την επιχείρηση «Ελευθερία» όπως σημείωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ως ηπειρωτική χώρα – ενισχύονται τα εμβολιαστικά κέντρα με τη συνδρομή «ομάδων κρούσης» που απαρτίζονται από εθελοντές της «Σύμπλευσης», του «Χαμόγελου του Παιδιού» και από τις κινητές ομάδες της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», που αποτελούν αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στα νησιά Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Ρόδο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα καλύφθηκε το 100% των διαθέσιμων ραντεβού. Επιπλέον, ήδη από την αρχή της εβδομάδας είχε δεσμευτεί το 80% των διαθέσιμων ραντεβού σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο.

Εκκληση

Αντιθέτως, έκκληση για τον εμβολιασμό τους απηύθυνε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στους κατοίκους της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Λέσβου, της Λήμνου και της Σάμου, όπου παρατηρήθηκε χαμηλή ανταπόκριση.

Ο… ούριος άνεμος που ευνοεί τη «Γαλάζια Ελευθερία», είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς από το βράδυ της περασμένης Τρίτης όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών στα 19 νησιά είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στο εν λόγω εμβόλιο, επιταχύνοντας έτσι τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι για να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70-80% του πληθυσμού, αντιμετωπίζοντας την παράλληλη επιτάχυνση των εμβολιασμών στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου ως μία θετική εξέλιξη.

Μάλιστα, τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε δε, ότι σε περίπτωση που ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες «θα πάμε και πιο κάτω».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ