Ο ειδικός στις φλεβικές παθήσεις Μάριος Βαλσάμης MD μιλάει στο Vita.gr

Περισσότεροι από 1 στους 4 ανθρώπους ταλαιπωρούνται από ευρυαγγείες και κιρσούς, που είναι οι πιο συχνές φλεβικές παθήσεις στα κάτω άκρα. Απασχολούν πιο συχνά τις γυναίκες και αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας. Ωστόσο, εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά και σε νεαρά άτομα λόγω γενετικής προδιάθεσης ή εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως «σπασμένα αγγεία», είναι τα μικρά διεσταλμένα, κόκκινα ή μπλε τριχοειδή που εμφανίζονται στο δέρμα μας. Είναι η πρώτη κλινική εκδήλωση της φλεβικής νόσου, επειδή όμως συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και δε μας εκθέτουν σε κάποιο κίνδυνο, τις αντιμετωπίζουμε μόνο όταν μας ενοχλήσουν αισθητικά.

Μάριος Βαλσάμης MD

Οι κιρσοί είναι οι διογκωμένες φλέβες που προεξέχουν στα πόδια μας και αποτελούν το δεύτερο κλινικό στάδιο της φλεβικής νόσου των κάτω άκρων. Αυτές οι φλέβες ενοχλούν πολύ την αισθητική μας εικόνα και συχνά συνοδεύονται από δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο, αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια, νυχτερινές κράμπες και οίδημα (πρήξιμο). Αν το πρόβλημα δε θεραπευθεί, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αλλοιώσεις του δέρματος κοντά στους αστραγάλους (π.χ. υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση), φλεβικό έκζεμα, άτονα φλεβικά έλκη ή ακόμα και θρόμβωση.

Η φλεβική νόσος είναι μια χρόνια νόσος που συνεχώς εξελίσσεται. Εκτός λοιπόν από αισθητικούς λόγους, χρειάζεται άμεση θεραπεία για να προληφθεί η επιδείνωσή της. Επιπλέον, όσο πιο νωρίς στην εξέλιξή της θεραπευθεί, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη, αποτελεσματική και αισθητικά άριστη είναι η θεραπεία της.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες

Η Μικροσκληροθεραπεία είναι η ιδανικότερη θεραπεία για τις ευρυαγγείες. Με μια εξαιρετικά λεπτή βελόνα εγχέουμε ειδικό φάρμακο στις ευρυαγγείες. Αυτό το ειδικό φάρμακο καταστρέφει την ευρυαγγεία και το σώμα την απορροφά φυσιολογικά. Η θεραπεία δε θεωρείται επώδυνη ενώ ο ασθενής σε λίγα λεπτά αποχωρεί από το ιατρείο και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί

Το κλασικό επίπονο χειρουργείο των κιρσών είναι πια παρελθόν. Η αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές, σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται μέσα στον αυλό της παθολογικής φλέβας και προσφέρουν υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Ο Φλεβολόγος σας, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματός σας αλλά και την εμπειρία και εξοικείωση που έχει στην κάθε τεχνική, μπορεί να σας προτείνει μια από τις ακόλουθες θεραπείες:

Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία

Η Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία είναι καταξιωμένη και πολύ εξειδικευμένη Φλεβολογική τεχνική για τη θεραπεία των κιρσών. Η διαδικασία εφαρμόζεται στο ιατρείο και περιλαμβάνει την έγχυση ειδικών φαρμάκων μέσα στις χαλασμένες φλέβες με την καθοδήγηση υπερήχου. Τα φάρμακα συνήθως είναι σε μορφή αφρού. Οι παθολογικές φλέβες καταστρέφονται χημικά από το φάρμακο και εξαφανίζονται σταδιακά καθώς τις απορροφά φυσιολογικά το σώμα. Η φλεβική κυκλοφορία αποκαθίσταται και η αισθητική εικόνα βελτιώνεται. Σημαντικό πλεονέκτημα της Σκληροθεραπείας είναι ότι είναι η λιγότερο επεμβατική σύγχρονη μέθοδος θεραπείας των κιρσών, δεν απαιτεί καμία προετοιμασία από τον ασθενή, ενώ αμέσως μετά τη θεραπεία ο ασθενής επιστρέφει χωρίς ελαστικές κάλτσες και χωρίς περιορισμούς στη δουλειά του. Επιπλέον, η Σκληροθεραπεία προσφέρει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Εξαφανίζει κάθε είδους φλεβικό πρόβλημα (π.χ. τους κιρσούς, τις μικρές αντιαισθητικές φλέβες και τις ευρυαγγείες) με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Ενδοφλεβικό Laser

Ενώ για τους μικρότερους κιρσούς συνήθως προτιμούμε την ελάχιστα επεμβατική Σκληροθεραπεία, για τους μεγαλύτερους, εφαρμόζουμε επίσης συχνά την πιο επεμβατική θεραπεία του Ενδοφλεβικού Laser. Με τη βοήθεια υπερήχων εισάγουμε μια λεπτή ίνα laser στη φλέβα. Μέσα από την ίνα εκπέμπουμε ενέργεια laser και καταστρέφουμε μόνο την εσωτερική χαλασμένη φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Γίνεται συνήθως σε αίθουσα χειρουργείου με τοπική αναισθησία και ο ασθενής φεύγει αμέσως μετά την επέμβαση. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική σε σύγκριση με το χειρουργείο. Οι κιρσοί σε λίγο καιρό βελτιώνονται αισθητά, όμως σπάνια εξαφανίζονται. Για την εξαφάνισή τους και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί συνδυασμός Μικροφλεβεκτομών την ώρα του Laser ή Σκληροθεραπεία αργότερα στο ιατρείο.

Ενδοφλεβική κόλλα

Μία άλλη σύγχρονη θεραπεία για τους κιρσούς, είναι η θεραπεία με Ενδοφλεβική Κόλλα. Με τη συνδρομή των υπερήχων και με τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα, εισάγονται στη κεντρική φλέβα μικροποσότητες ειδικής ιατρικής κόλλας. Η παθολογική φλέβα κλείνει σε λίγα δευτερόλεπτα και μετά από καιρό απορροφάται από τον οργανισμό. Με την μέθοδο αυτή, δεν απαιτείται τοπική αναισθησία, εκτός αν χρειαστεί να κάνουμε και μικροφλεβεκτομές μερικών κιρσών για ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα. Η θεραπεία είναι δοκιμασμένη και θεωρείται ασφαλής.

Φλέβες Χεριών

Εκτός από τα πόδια, διογκωμένες, αντιαισθητικές φλέβες μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια. Οι φλέβες αυτές δεν είναι παθολογικές, όμως ενοχλούν κάποιες γυναίκες αισθητικά. Με τα χρόνια, το δέρμα στα χέρια χάνει την ελαστικότητά του και λεπταίνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι φλέβες να φαίνονται μεγαλύτερες και εντονότερες συχνά προδίδοντας την ηλικία. Επιπλέον, η μακρόχρονη έκθεση στον ήλιο λεπταίνει ακόμα περισσότερο το δέρμα στα χέρια και το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Σήμερα, με τη βοήθεια της Αισθητικής Φλεβολογίας και των Σκληρυντικών Ενέσεων μπορείτε να δώσετε λύση στο πρόβλημά σας γρήγορα και ανώδυνα. Οι αντιαισθητικές φλέβες θα μικρύνουν ή θα εξαφανιστούν και το χέρι σας θα δείχνει νεότερο και ομορφότερο. Τονίζουμε ωστόσο, ότι οι φλέβες στο χέρι, άσχετα με το μέγεθός τους, είναι πάντα φυσιολογικές και τις αντιμετωπίζουμε μόνο για αισθητικούς λόγους.

Ο Μάριος Βαλσάμης MD, αποφοίτησε από την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Χειρουργική. Μετά εξειδικεύτηκε στη Φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις. Membre de la Société Française de Phlébologie, Member of the American Vein & Lymphatic Society, www.valsamisveins.gr