Αναπόσπαστο κομμάτι στο νεσεσέρ της παραλίας, το αντηλιακό έχει την τιμητική του κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν σκοπεύουμε να αγοράσουμε καινούριο, μιας και μας έχει περισσέψει από πέρσι (ή και παλιότερα), ξεχασμένο σε κάποια τσάντα θαλάσσης, στο πίσω μέρος του ντουλαπιού μας, ή ακόμα χειρότερα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Σημασία δεν έχει μόνο το να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, αλλά και αν η σύστασή του είναι ενεργή προκειμένου να μας προστατεύει πραγματικά. Πώς θα το ανακαλύψουμε; Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που προδίδουν ότι είναι ακατάλληλο;

– Φαίνεται ή μυρίζει περίεργα

Αν έχει αλλάξει χρώμα, έχει κιτρινίσει ή η υφή του δεν είναι ομοιόμορφη, τότε το αντηλιακό έχει χαλάσει και πρέπει να το πετάξουμε.

– Tσεκάρουμε την ημερομηνία στο πίσω μέρος της συσκευασίας

Συνήθως εκεί αναγράφεται το διάστημα ζωής του, που ξεκινάει από τη στιγμή που ανοίξουμε το μπουκάλι ή το σωληνάριο.

– Όταν είναι εκτεθειμένο στη ζέστη ή τον ήλιο

Προσοχή στα καταστήματα που πουλάνε αντηλιακά εκτεθειμένα στον ήλιο γιατί η σύνθεσή τους αλλοιώνεται και δεν είναι πια αποτελεσματική. Και αυτό είναι πιο επικίνδυνο από το να μη φοράμε αντηλιακό. Γιατί μπορεί να πάθουμε έγκαυμα χωρίς να το περιμένουμε.

– Οταν δεν έχει την ένδειξη ότι προσφέρει ευρεία προστασία

Το SPF αναφέρεται στη UVB ακτινοβολία και αποτρέπει το έγκαυμα. Όμως χρειαζόμαστε κάλυψη και από τη UVA ακτινοβολία που είναι πιο ύπουλη και προξενεί φθορές σε βάθος χρόνου και πρόωρη γήρανση.

-Όταν το SPF του είναι κάτω από 15

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τόσο χαμηλό δείκτη, εκτός και αν έχουμε πολύ σκούρα επιδερμίδα με φωτότυπο 6. Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα έκθεσης στον ήλιο, μέχρι να μαυρίσουμε αρκετά, ο δείκτης προστασίας που ενδείκνυται για τους περισσότερους φωτότυπους είναι από 30 και πάνω.