Η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα (γνωστό και ως ινδικό) ανησυχεί τους επιστήμονες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα μελέτες, όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να προσβληθούν.

Πρίν από λίγες ημέρες δημοσίευμα των FT μιλούσε για τους κινδύνους νέου κύματος στην Ευρώπη εξαιτίας της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα που έχει ήδη προκαλέσει πρόβλημα στη Βρετανία, έχει κυριαρχήσει στην Πορτογαλία, και έχει μεταδοθεί σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Στο εκτενές ρεπορτάζ τους οι FT, μιλούσαν με σαφήνεια για «απειλή» κατά της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην ανάσχεση της πανδημίας.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με έκθεση ινδών ερευνητών.

Το στέλεχος Δέλτα ενδέχεται να επικρατήσει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021

Το ιδιαίτερα μολυσματικό νέο στέλεχος Δέλτα του ιού SARS-CoV-2, μπορεί να γίνει το επικρατούν στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες του CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) σκιαγραφούν τα νέα δεδομένα. Το νέο αυτό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό, σε ποσοστό από 30% έως 100%.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί το στέλεχος αυτό είναι τόσο πιο μεταδοτικό, και το αποδίδουν πιθανώς σε αλλαγές στην πρωτεΐνη spike, που διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Το στέλεχος Άλφα έγινε το επικρατούν μέσα σε ένα με δύο μήνες, ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και οι ειδικοί θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με το νεότερο στέλεχος Δέλτα.

Αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως αν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή αν έχουν κάνει μόνο μία δόση.

Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι του Δέλτα στελέχους για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις ενός Covid-19 εμβολίου (79% έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και οι ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με το νέο αυτό στέλεχος, και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος άλφα.

Στην Κίνα η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική τους εικόνα επιδεινώνεται γρήγορα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.

Σε καραντίνα στο Ισραήλ όσοι έχουν εκτεθεί στο στέλεχος ΔΕΛΤΑ

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί θα μπορούν να ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή αν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ χθες για το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα, με τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων να αυξάνεται στη χώρα, έπειτα από εβδομάδες που είχε σταθεροποιηθεί χάρη στην ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης.

Βάσει των νέων κανονισμών του υπουργείου Υγείας, ακόμη και εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από την covid-19 θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες, αν οι αρχές πιστεύουν ότι είχαν «στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το επικίνδυνο αυτό παραλλαγμένο στέλεχος».

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, όπως εξήγησε το υπουργείο, τους επιβάτες ενός αεροπλάνου, μια απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων του Ισραήλ για τους εμβολιασμένους τουρίστες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόρογουιτς επεσήμανε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο «χιλιάδων σέκελ» σε όποιον Ισραηλινό πολίτη ή κάτοικο ταξιδέψει σε χώρες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο της κυβέρνησης με τις χώρες όπου δεν επιτρέπονται τα ταξίδια λόγω των κινδύνων με την covid-19.

Το στέλεχος ΔΕΛΤΑ απειλεί την Αυστραλία

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σίδνεϊ απαγορεύεται από σήμερα να εγκαταλείψουν την πόλη τους, την μεγαλύτερη της Αυστραλίας, λόγω μιας συρροής κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κοροναϊού Δέλτα που εντοπίστηκε εκεί, ανακοίνωσαν οι αρχές οι οποίες φοβούνται εξάπλωσή του σε άλλες περιοχές.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί μετά την εμφάνιση την περασμένη εβδομάδα της εστίας αυτής στην συνοικία της παραλίας Μπόντι στο Σίδνεϊ.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου από το Σίδνεϊ, με εξαίρεση επιτακτικούς λόγους. Επίσης περιορίστηκε εκ νέου ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπονται στις συναθροίσεις.

Μια «πολύ μεγάλη μερίδα» των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϊ θα υποστεί αυτήν την απαγόρευση στις μετακινήσεις εκτός πόλης, η οποία αφορά επτά ζώνες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κορονοϊού, διευκρίνισε η ίδια.

Οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, αλλά εφεξής θα απαγορεύεται το τραγούδι και ο χορός. Επίσης θα επιτραπεί η διεξαγωγή μεγάλων εκδηλώσεων καθώς η δυνατότητα υποδοχής στα στάδια έχει περιοριστεί στο 50%.

«Ξέρω από την εμπειρία μου… ότι υπάρχει ένας βαθμός κούρασης και ένας βαθμος αδιαφορίας σε σχέση με τον ιό», αναγνώρισε ο Μπραντ Χάζαρντ, ο υπουργός Υγείας της πολιτείας αυτής, η οποία είναι η πολυπληθέστερη της χώρας.

Ο Χάζαρντ κάλεσε τους κατοίκους να μην μειώσουν την επιφυλακή τους απέναντι σε «αυτό το πιο επικίνδυνο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού» και σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει απάθεια».

Η νέα συρροή κρουσμάτων του κοροναϊού ξεκίνησε από έναν οδηγό που εργαζόταν για τα πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, ο οποίος προσβλήθηκε από το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του ιού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.