Όλοι ευχόμαστε να υπήρχε ένας τρόπος να σταματούσαν αυτές οι επίμονες σπαμ κλήσεις που δεχόμαστε συνέχεια στα κινητά μας τηλέφωνα.

Αυτές που τα κάνουν να χτυπούν σε ακατάλληλες ώρες και που έχουν κυρίως εμπορικούς σκοπούς ή, ακόμη χειρότερα, είναι αποτέλεσμα κακόβουλων ενεργειών.

Και όμως, υπάρχει τρόπος. Ανακαλύχτε πώς τα τηλέφωνα iPhone και Android μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των ανεπιθύμητων κλήσεων.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να αποτρέψετε την παρενόχληση άγνωστων αριθμών, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών στο App Store και στο Google Play Store, τα smartphone έχουν ήδη έναν τρόπο να προστατεύσουν το απόρρητό σας, αποτρέποντας τυχόν κακόβουλες κλήσεις.

Πώς να αποκλείσετε ανεπιθύμητες κλήσεις σε iPhone

Απλώς κάνοντας φραγή στις κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, οι χρήστες Apple iPhone μπορούν να αποτρέψουν τυχόν απάτες από ανεπιθύμητες κλήσεις.

Διαθέσιμο σε λογισμικό iOS 13 και μεταγενέστερες εκδόσεις, δηλαδή από το iPhone 6S και μετά, η λειτουργία Silence Unknown Callers αποκλείει αριθμούς τηλεφώνου που δεν έχουν επικοινωνήσει προηγουμένως με έναν χρήστη και δεν έχουν αποθηκευτεί σε λίστα επαφών.

Για να το ενεργοποιήσετε, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και πατήστε την επιλογή «Phone» και, στη συνέχεια, «κυλήστε» την οθόνη προς τα κάτω, μέχρι να βρείτε το «Silence Unknown Callers» και ενεργοποιήστε τη λειτουργία.

Αυτές οι κλήσεις από άγνωστους αριθμούς θα σιγήσουν και θα στέλνονται απευθείας στον αυτόματο τηλεφωνητή, ενώ θα εμφανίζονται στη λίστα πρόσφατων κλήσεων.

Ωστόσο, η Apple δηλώνει ότι αν το άτομο μοιράστηκε τον αριθμό τηλεφώνου του με έναν άλλο χρήστη μέσω email, τότε εκείνος θα μπορεί να καλέσει.

Προσέξτε λοιπόν ιδιαίτερα τα phishing μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δηλαδή αυτά που έχουν στόχο να «ψαρέψουν» πληροφορίες.

Πώς να αποκλείσετε ανεπιθύμητες κλήσεις σε τηλέφωνο Android

Τα τηλέφωνα Android διαφέρουν μεταξύ τους, από το Samsung S21 Ultra έως το Google Pixel 4a. Όμως, το καθένα πρέπει να έχει μια παρόμοια μέθοδο για να αποκλείσει οποιονδήποτε άγνωστο αριθμό.

Στην εφαρμογή «Phone», πατήστε στις τρεις κουκκίδες και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις.

Από εδώ, θα πρέπει να υπάρχουν πολλές επιλογές για τον αποκλεισμό των άγνωστων εισερχόμενων κλήσεων.

Για παράδειγμα, ένα smartphone Vivo εμφανίζει την επιλογή «Block harassing calls» αφού πατήσετε τις τρεις κουκκίδες, ενώ το Samsung S21 προσφέρει «Call blocking» επιτρέποντας στους χρήστες να ενεργοποιούν το «Block anonymous calls».

Παρόλο που αυτές οι επιλογές σε iOS και Android δεν είναι καινούργιες, η πρόσφατη αύξηση των ανεπιθύμητων κλήσεων και, μάλιστα, των κακόβουλων, κατά το τελευταίο έτος, δείχνει ότι οι χρήστες smartphone πρέπει να αναζητήσουν καλύτερη προστασία.