Αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης και ταυτόχρονα πηγή ανησυχίας για αμέτρητες γυναίκες (και όχι μόνο). Ακόμη κι αν δυσκολευόμαστε να συμφιλιωθούμε με τις ρυτίδες μας, καλό είναι να ξέρουμε τους μύθους γύρω από αυτές.

3 διαδεδομένοι μύθοι για τις ρυτίδες

Μύθος 1ος: «Η λιπαρή επιδερμίδα δεν εμφανίζει ρυτίδες»

Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, το ότι έχετε λιπαρό δέρμα δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσετε ρυτίδες. Πράγματι, το λιπαρό δέρμα έχει από τη φύση του μεγαλύτερα αποθέματα φυσικών ελαίων, τα οποία την κάνουν λιγότερο επιρρεπή στη αφυδάτωση. Έτσι, δεν κινδυνεύει να εμφανίσει λεπτές γραμμές. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πάχος της, το οποίο επίσης είναι γενετικά προκαθορισμένο, μολονότι την κάνει πιο ανθεκτική, αποτελεί αιτία για το σχηματισμό πολύ βαθύτερων ρυτίδων.

Μύθος 2ος: «Θα αργήσω να εμφανίσω ρυτίδες, έχω πάρει από τη μητέρα μου»

Οι επιστήμονες ερευνώντας τη διαδικασία γήρανσης σε πανομοιότυπα δίδυμα, κατέληξαν ότι ο τρόπος ζωής μας (έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, κ.α.) επηρεάζει πιο πολύ από το DNA μας το πώς θα γεράσουμε. Τα γονίδια σίγουρα επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του δέρματός σας (αν είναι ξηρό ή λιπαρό, παχύ ή λεπτό), αλλά τον πιο καθοριστικό ρόλο τον έχουν οι συνήθειές σας.

Μύθος 3ος: «Χρειάζομαι αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι»

Δεν θα βαρεθούμε ποτέ να γράφουμε για το πόσο σημαντικό είναι να φοράτε αντηλιακή κρέμα όλον τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού. Ακόμη κι αν βαριέστε το μακιγιάζ, ακόμη κι αν δεν έχετε την παραμικρή διάθεση να ακολουθήσετε μια ρουτίνα περιποίησης που απαρτίζεται από δέκα διαφορετικά βήματα, η εφαρμογή αντηλιακής κρέμας είναι εκείνο το ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε κάθε πρωί (όπως βουρτσίζετε τα δόντια σας) προκειμένου να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και να αποφύγετε τον σχηματισμό ρυτίδων. Έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα, οπότε αν νομίζετε ότι είναι εντάξει να παραλείψετε την αντηλιακή σας κρέμα μια συννεφιασμένη μέρα, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε.