Ο μεταβολισμός θεωρείται από πολλούς ως το «κλειδί» στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Μπορούμε όμως να τον… πειράξουμε και να τον τονώσουμε;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας;

  • Η ηλικία: οι νέοι έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό
  • Το φύλο: οι άνδρες έχουν συνήθως περισσότερη μυϊκή μάζα και άρα πιο γρήγορο μεταβολισμό
  • Η μυϊκή μάζα: όσοι είναι γυμνασμένοι καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας

Πώς θα τονώσουμε τον μεταβολισμό μας;

Επιλέγουμε προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή μας μάζα και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό μας. Είναι άλλωστε αποδεδειγµένο επιστηµονικά ότι όσοι ασκούνται συστηµατικά και έχουν αυξηµένη µυϊκή µάζα έχουν υψηλότερο βασικό µεταβολικό ρυθµό, πράγµα που σηµαίνει ότι «καίνε» περισσότερες θερµίδες ακόµα και όταν απλώς είναι καθιστοί στο κρεβάτι τους χωρίς να κάνουν το παραμικρό.

Το βάζουμε… στα πόδια

Παλαιότερη έρευνα του Αµερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι αν ένας άνθρωπος που κάνει καθιστική ζωή βάλει στη ζωή του 50 λεπτά περπατήµατος 3 φορές την εβδοµάδα, µετά από 3 µήνες θα παρατηρήσει ότι θα έχει µειωθεί η περίµετρος της µέσης του, οι τιµές της αρτηριακής του πίεσης και των λιπιδίων στο αίµα του και θα έχει επίσης βελτιωθεί η αναπνευστική του δυνατότητα.

Μένουμε ενυδατωμένοι

Το νερό -έστω παροδικά- αυξάνει τον µεταβολισµό ακόµα και κατά 30%, σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισµού. Δεδοµένων όλων των υπόλοιπων καλών που µας προσφέρει η επαρκής κατανάλωση νερού, πρέπει να φροντίζουμε να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.