Ακόμα και το εμβόλιο κατά του κοροναϊού δεν εγγυάται απόλυτη προστασία, προειδοποιεί εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Χρειάζεται προσοχή και τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

«Αρχισαν να υποχωρούν τα μέτρα»

Αυξάνονται και πάλι τα νέα κρούσματα, ενώ η ιδιαίτερα μεταδοτική «μετάλλαξη Δ» του κοροναϊού έχει ήδη εντοπιστεί σε 98 χώρες. Και όλα αυτά, παρότι πολλοί έχουν πλέον εμβολιαστεί. Ή μήπως επειδή δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί αρκετοί;

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λίντμαϊερ προσπαθεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση με νηφαλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί, δεν υπάρχει πουθενά απόλυτη προστασία από τον ιό.

«Ολοι νιώσαμε ανακούφιση όταν άρχισαν να υποχωρούν τα κρούσματα, όλοι θέλαμε να βγούμε έξω, άρχισε να ζεσταίνει και ο καιρός κι έτσι δυστυχώς άρχισαν να υποχωρούν τα μέτρα προστασίας», λέει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εμβόλιο παρέχει μία προστασία, αλλά όχι κατά 100%. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει προστασία κατά 100%. Και μπορεί να έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού – τα υψηλότερα στον κόσμο αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ – αλλά και πάλι δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 40, 50% του συνολικού πληθυσμού».

«Το εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του»


Χρειάζονται μέτρα προστασίας σε χώρους με μαζική προσέλευση κόσμου, λέει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ με αφορμή το EURO

Ασφαλώς ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ δεν τα λέει όλα αυτά για να μας προτείνει να μην εμβολιαστούμε. Το αντίθετο συμβαίνει: το εμβόλιο κρίνεται απαραίτητο, αλλά δεν αρκεί από μόνο του.

Θεωρητικά άλλωστε ακόμη και αυτός που έχει εμβολιαστεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους άλλους, αλλά μπορεί και ο ίδιος να νοσήσει κάποια στιγμή. Συμπέρασμα:

«Το εμβόλιο είναι εξαιρετικό για να αποφύγουμε τον θάνατο ή τις σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση που νοσήσουμε, αλλά και αυτό δεν μας προστατεύει κατά 100%. Το εμβόλιο είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου των μέτρων που χρειάζονται για την προστασία μας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μεγάλες διοργανώσεις με προσέλευση κόσμου».

Τα ενδεδειγμένα μέτρα

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που βρίσκεται σε εξέλιξη πολλοί αγώνες διεξάγονται σε γεμάτα ή σχεδόν γεμάτα γήπεδα. Ορισμένοι επικρίνουν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), ενώ και ο ΠΟΥ εκφράζει την ανησυχία του.

Ποια μέτρα προστασίας θεωρούνται ενδεδειγμένα σ’ αυτήν την περίπτωση; «Κι εδώ ισχύει το ίδιο», λέει ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ.

«Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδω τον ιό ή ότι δεν μπορώ να προσβληθώ από τον ιό. Οταν βρίσκομαι σε μαζική εκδήλωση, σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο, που μπορεί μάλιστα να μην έχει και εξαερισμό, τότε υπάρχει κίνδυνος, ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί το 100% των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και προστασίας».

Συναγερμός για την Αφρική

Ενώ βελτιώνονται τα ποσοστά του εμβολιασμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην Αφρική και ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική, όπου τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται.

Απευθύνει έκκληση

Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για βοήθεια στις ανεπτυγμένες χώρες. «Από τη μία πλευρά έχουμε βέβαια τις νέες μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες εξαπλώνονται ανεμπόδιστα.

»Και από την άλλη όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο πιο εύκολα σχηματίζονται αυτές οι μεταλλάξεις. Αυτοί οι δύο παράγοντες λειτουργούν συνδυαστικά και αποτελούν για εμάς μία μεγάλη πρόκληση…».

Πηγή: Deutche Welle