Έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, η Κίνα φαίνεται πως έσωσε έναν εθνικό θησαυρό, τα πάντα από την εξαφάνιση.

Οι αρχές της χώρας αφαίρεσαν το γιγάντιο πάντα από την εθνική λίστα των απειλούμενων ειδών, μια ιστορική επιτυχία στον αγώνα για την προστασία της παγκόσμιας πανίδας.

Το φωτογενές είδος που τρέφεται κατά 99% με φύλλα μπαμπού κατατάσσεται πλέον στα «ευάλωτα» είδη, καθώς ο άγριος πληθυσμός του στα ορεινά της κεντρικής Κίνας αυξήθηκε σε περίπου 1.800 άτομα.

Η Διεθνής Οργάνωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN) είχε ήδη μεταφέρει το πάντα από τα απειλούμενα στα ευάλωτα είδη από το 2016.

Η Κίνα είχε τότε επιλέξει να διατηρήσει την κατάταξη του απειλούμενου είδους ανησυχώντας ότι μια πρόωρη κήρυξη νίκης θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια.

Νεογέννητα πάντα σε θερμοκοιτίδα του Πάρκου Τσιμελόνγκ στο Γκουανγκτσού. Η αναπαραγωγή σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι δύσκολη υπόθεση (Reuters)

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αποδίδεται στην προστασία των ενδιαιτημάτων του ενδημικού είδους, της μόνης αρκούδας που ακολουθεί σχεδόν αποκλειστικά χορτοφαγική δίαιτα.

Η αλλαγή κατάταξης «ανακλά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τις προσπάθειες της Κίνας στην ενοποίηση των βιοτόπων τους» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τσούι Σουχόνγκ, επικεφαλής του Τμήματος Διατήρησης Φύσης και Οικολογίας του κινεζικού υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

Τα πάντα είναι δανεικά

Η ανακοίνωση προκάλεσε κύμα εθνικής περηφάνιας στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει το BBC. «Είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους» έγραψε χρήστης στην πλατφόρμα Weibο.

Το γιγάντιο πάντα (ονομάζεται έτσι για να ξεχωρίζει από το κόκκινο πάντα της Ασίας, με το οποίο δεν έχει στενή σχέση) είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά είδη παγκοσμίως, λόγω της ασπρόμαυρης γούνας και του σχετικά ήπιου χαρακτήρα τους.

Από τη δεκαετία του 1950, η Κίνα έχει δανείσει γιγάντια πάντα σε τουλάχιστον 13 χώρες, χρησιμοποιώντας τα ως διπλωματικό εργαλείο για την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων αλλά και της κινεζικής επιρροής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάνω από 45 πάντα ζουν σήμερα σε ξένους ζωολογικούς κήπους, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να θαυμάσουν τον εθνικό θησαυρό της Κίνας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: