Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown βρίσκονται αρκετές νησιωτικές περιοχές της χώρας, την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι επιστήμονες προβλέπουν έως και 10.000 μολύνσεις καθημερινά μέσα στον Αύγουστο.

«Πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει πέντε δημοφιλή νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο»: η Μύκονος, η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη και οι νομοί Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη. Τα στοιχεία είναι φανερά της κρισιμότητας της κατάσταση: 300% αύξηση κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα στη Μύκονο, 500% στην Ίο, 700% στην Πάρο.

Στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Όλες οι παραπάνω περιοχές μπήκαν στο πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Στο «πορτοκαλί» παραμένει και ο δήμος Σαλαμίνας, καθώς και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Θεοχάρης: «Ναι» στα τοπικά lockdown αν το επιβάλλει η κατάσταση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown άφησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας πως αυτά ναι μεν δεν είναι ευχάριστα, αλλά δεν θα μπορούμε να τα αποφύγουμε αν ξεφύγει η κατάσταση.

«Εάν μια κατάσταση τείνει να χάσει τον έλεγχο, προφανώς και πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε τοπικά lockdown. Δεν είναι ευχάριστα. Δεν τα θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Πρόσθεσε πως: «Η ευθύνη είναι στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορώ να τα αποφύγω (σ.σ. τα τοπικά lockdown) όταν η κατάσταση τα επιβάλλει».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η τουριστική κίνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να περάσει ανώδυνα από τη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα.

«Αυτό το λαμβάνουν υπόψη όλες οι τουριστικές αγορές. Η ευθύνη μας, απέναντι στη ζωή μας, πρώτα από όλα αλλά και στον τουρισμό μας, είναι να τηρούμε τα μέτρα. Να εμβολιαστούμε όλοι ώστε και αυτό το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα να περάσει, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα μας», είπε.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν θα πιάσουμε φέτος του στόχους που έχουμε θέσει στον τουρισμό, ο υπουργός Τουρισμούς υποστήριξε ότι φέτος οι οικονομικοί στόχοι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα.

«Πρώτα από όλα είναι η υγεία και η διασφάλιση της εικόνας της χώρας μας ως ένας ασφαλής προορισμός. Ως τώρα αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο κερδίζουμε. Δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση στα σύνορά μας», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Τα περισσότερα οφείλονται στις εσωτερικές μετακινήσεις και στα κορονοπάρτι που γίνονται σε διάφορες περιοχές».

Εφιαλτικές προβλέψεις

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές και τους ειδικούς για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία με τα καινούργια δεδομένα, εντοπίζεται περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες κάνουν εφιαλτικές προβλέψεις για μέσα στον Αύγουστο και μιλούν ακόμη και για 10.000 κρούσματα την ημέρα ενώ για τους ανεμβολίαστους λένε ότι θα νοσήσουν περίπου 400.000 – 500.000 χιλιάδες.

Η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA έκανε έκκληση στους πολίτες πριν φύγουν για διακοπές να εμβολιαστούν.

«Τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα», ήταν η πρόβλεψη της Ματίνας Παγώνη.

Σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν  πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε πως στο 4ο κύμα της πανδημίας θα νοσήσει το 1/3 των ανεμβολίαστων.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 2 φορές πιο μεταδοτική και είναι πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολισμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό.

Τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιά από το Σάββατο

Από αύριο, Σάββατο, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα γίνεται εκτεταμένο τέστινγκ στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδιαλιάς.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις εν λόγω περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μία με self test και μία με rapid test. Θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα την ΕΡΓΑΝΗ.

Υποχρέωση για τέστινγκ δύο φορές την εβδομάδα -μία με self test και μία με rapid test- θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει αν μία περιοχή «κοκκινίσει»

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
  • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
  • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
  • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
    • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
    • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
  • Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.