Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του θανάτου 90χρονης γυναίκας από το Βέλγιο που πέθανε πέντε μέρες μετά την εισαγωγή της σε νοσοκομείο, όπου βρέθηκε θετική σε δύο διαφορετικές μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Είναι δυνατή η μόλυνση από δύο μεταλλάξεις;

Η γυναίκα εισήχθη σε νοσοκομείο τον Μάρτιο, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Βρέθηκε θετική στον νέο κοροναϊό, SARS-CoV-2, με τα αναπνευστικά συμπτώματα να εμφανίζονται και να επιδεινώνονται κατά την νοσηλεία της στο νοσοκομείο.

Η ασθενής απεβίωσε πέντε μέρες κατόπιν της εισαγωγής της στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα από το European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases.

Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι η ασθενής είχε δύο διαφορετικές μεταλλάξεις στον οργανισμό της, την μετάλλαξη B.1.1.7 (Άλφα), που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την B.1.351 (Βήτα) που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Νότια Αφρική. Και οι δύο παραλλαγές έχουν εντοπιστεί στο Βέλγιο.

Οι γιατροί υποπτεύονται ότι μολύνθηκε από δύο διαφορετικούς ανθρώπους.

Θεωρείται η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση του είδους και, αν και σπάνιες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρόμοιες διπλές λοιμώξεις μπορούν να συμβούν.

Οι περιπτώσεις που είναι γνωστές

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις συν-μόλυνσης με δύο παραλλαγές SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία» ανέφερε σε δήλωση της η επικεφαλής συγγραφέας και μοριακός βιολόγος δρ. Anne Vankeerberghen από το νοσοκομείο OLV στο Άαλστ του Βελγίου.

«Και οι δύο αυτές παραλλαγές κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο εκείνη την εποχή, οπότε είναι πιθανό η γυναίκα να συν-μολύνθηκε με διαφορετικά στελέχη από δύο διαφορετικά άτομα. Δυστυχώς, δεν ξέρουμε πώς μολύνθηκε» επισημαίνει.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι έχουν ανακαλυφθεί παρόμοιες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο ατόμων που ταυτόχρονα μολύνθηκαν με δύο παραλλαγές στη Βραζιλία στις αρχές του έτους. Υπάρχουν επίσης αναφορές ατόμων που έχουν μολυνθεί με δύο στελέχη γρίπης ταυτόχρονα.

Ερευνητές από την Πορτογαλία, εν τω μεταξύ, αναφέρονται στην περίπτωση 17χρονου που φάνηκε να έχει κολλήσει ένα «δεύτερο τύπο covid» ενώ εξακολουθεί να αναρρώνει από διαφορετική προϋπάρχουσα λοίμωξη κοροναϊού.

Η διπλή μόλυνση σημαίνει ταχεία επιδείνωση;

«Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η συν-μόλυνση των δύο παραλλαγών οδήγησε στην ταχεία επιδείνωση του ασθενούς», δήλωσε η δρ. Anne Vankeerberghen.

«Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και δεν έχουμε μεγάλο αριθμό δημοσιευμένων περιπτώσεων» συμπληρώνει. «Ο αριθμός των περιπτώσεων πιθανότατα υποτιμάται λόγω του περιορισμένου ελέγχου για τις μεταλλάξεις και την δυσκολία στον εντοπισμό των διπλών λοιμώξεων» καταλήγει.

Ο καθηγητής Lawrence Young, ειδικός στην ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε: «Η ανίχνευση δύο κυρίαρχων παραλλαγών σε ένα άτομο δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτές θα μπορούσαν να έχουν μεταδοθεί από ένα μόνο μολυσμένο άτομο ή από επαφή με πολλαπλά μολυσμένα άτομα».