Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εμβολιασμών κατά της covid-19, εντατικός είναι ο επιστημονικός διάλογος αναφορικά με την τρίτη – ενισχυτική δόση εμβολίου, αφού η ανοσία από τις δύο δόσεις πιθανότατα να μην είναι μόνιμη.

Γενικά, μια ενισχυτική δόση μπορεί να χορηγηθεί σε κάποιο διάστημα μετά τον αρχικό εμβολιασμό προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανοσία, να τονωθεί εφόσον έχει εξασθενίσει ή να προστατευθούμε από νέα στελέχη ενός ιού για τον οποίο κάποιος έχει ήδη εμβολιαστεί.

Γιατί μπορεί να χρειαστείτε ενισχυτική δόση εμβολίου

Ανάλογα με το λόγο που απαιτείται η ενισχυτική δόση, το εμβόλιο μπορεί να είναι πανομοιότυπο με τα εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί ή ελαφρώς τροποποιημένο για να προστεθεί ειδική προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων του ιού.

Όπως μας λένε οι ειδικοί, ακόμα δεν είναι σαφές αν θα χρειαστούμε πράγματι μια ενισχυτική δόση των εμβολίων. Ο Uğur Şahin, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, η εταιρεία πίσω από το εμβόλιο της Pfizer επισημαίνει ότι «η ενισχυτική δόση είναι αναγκαία».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο, πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τις ενισχυτικές δόσεις. Αυτή είναι η γνώμη μου» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην επιστημονική σύνοδο κορυφής του STAT.

Ωστόσο, αξιωματούχοι από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και την αμερικανική Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν είναι πεπεισμένοι και επισημαίνουν ότι ενδεχομένως χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες περισσότερων δεδομένων για να διαπιστώσουμε αν πράγματι την χρειαζόμαστε.

Από τι εξαρτάται

«Το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εξαρτάται από δύο παράγοντες», αναφέρει ο δρ. Timothy Brewer, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο UCLA. Το ένα, εξηγεί, είναι εάν η ανοσία κατά της COVID-19 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. «Ξέρουμε ότι το κάνει, αλλά το ερώτημα είναι πόσο μειώνεται και σε ποιο χρόνο», επισημαίνει.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει στοιχεία ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ μήνες, αλλά δεν έχουμε ακόμη δεδομένα πέρα από αυτό.

Η δεύτερη μεταβλητή αφορά τις μεταλλάξεις των ιών. Ο λόγος που εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο κατά της γρίπης, εξηγεί ο δρ. Timothy Brewer, δεν είναι γιατί η ανοσία έχει εξασθενίσει αλλά περισσότερο ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί αρκετά κι έτσι το περσινό εμβόλιο δεν παρέχει επαρκή προστασία.

Ευτυχώς, λέει, οι κοροναϊοί δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα όσο οι ιοί της γρίπης.

«Ενώ σίγουρα αλλάζουν – γι ‘αυτό έχουμε παραλλαγές – το ερώτημα αν αλλάζουν αρκετά γρήγορα ώστε να χρειαστούμε ενισχυτική δόση παραμένει ασαφές» επισημαίνει ο δρ. Timothy Brewer.

Πότε μπορεί να χρειαστεί

Ενώ οι αρμόδιες εταιρίες των εμβολίων, όπως η Pfizer και η Moderna, έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενισχυτικών δόσεων, η τελική απόφαση θα παρθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «πιθανό» οι άνθρωποι να χρειαστούν μια τρίτη δόση στους επόμενους 12 μήνες και η Moderna ανακοίνωσε ότι η ενισχυτική δόση θα είναι έτοιμη περίπου το φθινόπωρο.