ΒBC και BHMA της Κυριακής!

Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό BBC History Magazine

κυκλοφορεί στην Ελλάδα! 

Το νούμερο 1 περιοδικό στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επίδραση στον χώρο της ιστοριογραφίας. 

Tα πιο γνωστά κεφάλαια της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας ζωντανεύουν μέσα από τεκμηριωμένα, συναρπαστικά και εκλαϊκευμένα άρθρα κορυφαίων ιστορικών και δημοσιογράφων.

Το περιοδικό που φωτίζει το παρελθόν και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον σύγχρονο κόσμο.

Σε αυτό το τεύχος:

Τόκυο 1964:
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αποκατάστησαν τη διεθνή φήμη της Ιαπωνίας

Ο Χρυσός Αιώνας της Ελλάδας:
Η αξία του παραμελημένου 4ου αιώνα π.Χ.

Μάχη της Αμιένης.
Η μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που λύγισε τους Γερμανούς

Η Ανδρος της Επανάστασης.
Η ξεχωριστή συμβολή του νησιού στην Επανάσταση του 1821

Θερινές διακοπές.
Πώς άλλαξε η ζωή την εργαζομένων

Δεσμοί Αίματος
Ο πρώτος και τελευταίος βασιλιάς των Φίτζι

Mary Wortley Montagu: H γυναίκα που μας έδειξε πώς να νικήσουμε την ευλογιά

Πίστη, χαμόγελο και φιλανθρωπία

Μία ιστορία δύο επαναστάσεων

Πανικός στους δρόμους του Λονδίνου

Κρίκετ και αποικιοκρατία: Xτυπώντας με το ρόπαλο για τη βρετανική αυτοκρατορία

Οι παρενδυτικοί του εμφυλίου πολέμου

Η ζωή του Πλίνιου στη Ρώμη

Η οργή που πυροδότησε τον αθεϊσμό

Ο Λίνκολν και  δουλεία

Η επανάσταση των διακοπών

Τα απαίσια Βικτωριανά νοσοκομεία

…συνεντεύξεις, χρονολόγια, ερωταπαντήσεις και οι μόνιμες στήλες του περιοδικού

Με το κύρος του BBC

Οπως φανερώνει ο τίτλος του, το επιδραστικό περιοδικό που τον περασµένο Μάιο συµπλήρωσε 20 χρόνια επιτυχηµένης κυκλοφορίας στη αγορά του Ηνωµένου Βασιλείου (και όχι µόνο, καθώς έχει κυκλοφορήσει µεταξύ άλλων και σε Ισπανία και Ουγγαρία) συνδέεται άρρηκτα µε τον έγκυρο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα BBC, µια παγκόσµια κιβωτό γνώσης και πληροφορίας και αδιάψευστο µάρτυρα των κορυφαίων ιστορικών γεγονότων του τελευταίου αιώνα, µε παρουσία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με σχεδόν 100.000 αφοσιωµένους φιλοµαθείς αναγνώστες σε µηνιαία βάση και σταθερά ανοδική κυκλοφορία, το BBC History Magazine αναδεικνύεται σταθερά στο Νο 1 σε πωλήσεις έντυπο του είδους του στη Γηραιά Αλβιώνα, και αυτό κυρίως γιατί έχει επενδύσει συνειδητά στις πιο «βαριές υπογραφές» στον χώρο της διεθνούς ιστοριογραφίας.

Ενδεικτική της ευρείας απήχησης του BBC History Magazine είναι η αίσθηση που προκαλεί κατά καιρούς στη δηµόσια σφαίρα µε την ελκυστική θεµατολογία του, που σε καµία περίπτωση δεν µένει στα παλιά και σε κάθε περίπτωση δίνει τροφή για σκέψη, συζήτηση, αναζήτηση και εµβάθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγµα τα αφιερώµατα στους «10 χειρότερους Βρετανούς της Ιστορίας» ή στους «Καλύτερους πρωθυπουργούς» που συζητήθηκαν εκτενώς από τα διεθνή media.

BBC History Magazine: H ναυαρχίδα των ιστορικών περιοδικών

Το περιοδικό αντλεί υλικό από τις πιο πρόσφατες έρευνες και παρουσιάζει τεκµηριωµένα και από διαφορετική σκοπιά τα πιο γνωστά, ένδοξα ή ζοφερά κεφάλαια της Ιστορίας φωτίζοντας παράλληλα και τις αθέατες πτυχές του παρελθόντος, όπως η καθηµερινότητα, η πολιτική, οι θεσµοί και η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και ιστορικές περιόδους. Από την αρχαία Eλλάδα, Αίγυπτο και Ρώµη µέχρι τον Οίκο των Τυδώρ, τη βικτωριανή περίοδο και τους δύο Παγκοσµίους Πολέµους, αλλά και εν εξελίξει γεγονότα µε τεράστιο ενδιαφέρον, όπως το Brexit, το Black Lives Matter και η πανδηµία της COVID-19, όλα έχουν θέση στην ενηµερωµένη θεµατολογία του. Στόχος η καλύτερη γνωριµία µε το χθες που θα µας εφοδιάσει µε τα απαραίτητα για να κατανοήσουµε τους µηχανισµούς που κινούν τον σύγχρονο κόσµο.

Η µακρά λίστα συνεργατών του περιοδικού περιλαµβάνει λαµπρούς πανεπιστηµιακούς ιστορικούς και εξειδικευµένους αρθρογράφους και αναλυτές, όπως οι Αντονι Μπίβορ, Λούσι Γουόρσλεϊ, Μέρι Μπίαρντ, Μαξ Χέιστινγκς, Νταν Τζόουνς, Σουζάνα Λίπσκοµπ, Tοµ Χόλαντ, Τρέισι Μπόρµαν, ενώ συµβουλευτικό ρόλο στην έκδοση κατέχουν παγκόσµιας εµβέλειας ακαδηµαϊκοί, µεταξύ άλλων ο Σάιµον Σάµα, ο Ρίτσαρντ Εβανς και ο Ιαν Κέρσοου. Μάλιστα, κάθε τεύχος θα παρουσιάζει άρθρα δύο εκ των πλέον διακεκριµένων συνεργατών του BBC σε ιστορικά θέµατα, του Μάικλ Γουντ και του Ντέιβιντ Ολουσόγκα.

Αν και η εφετινή συγκυρία ήρθε να µας δυσκολέψει, ας επικεντρώσουµε στα όποια θετικά της κατάστασης, όπως η ευκαιρία για περισσότερο διάβασµα, διεύρυνση οριζόντων και εµπλουτισµό γνώσεων. Η βουτιά σε άλλες εποχές λειτουργεί άλλωστε ως ο ιδανικός τρόπος διαφυγής. Καθίστε λοιπόν ζεστά και αναπαυτικά και υποδεχθείτε τον χειµώνα µε την καλύτερη παρέα.

Την Κυριακή και κάθε μήνα, η Ιστορία γράφεται στο ΒΗΜΑ.