Το καλοκαίρι αποτελεί μια περίοδο με ιδιαίτερες συνθήκες. Η υψηλή ζέστη μάς αναγκάζει πολλές φορές να τροποποιήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές. Το γεγονός αυτό γεννά κάποια εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια από τα πιο συχνά διατροφικά διλήμματα του καλοκαιριού και να δώσουμε απαντήσεις.

Κυρίως γεύμα το μεσημέρι ή το βράδυ;

Στο πλαίσιο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής πάντα συστήνεται το βασικό γεύμα της ημέρας να είναι τις μεσημεριανές ώρες και να μην είναι αργά το βράδυ. Ωστόσο, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές το καλοκαίρι, η ζέστη δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης και δημιουργεί υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης μετά το φαγητό.

Γι’ αυτό πολλές φορές προτείνεται η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος το μεσημέρι, όπως μιας φρουτοσαλάτας με γιαούρτι ή μιας σαλάτας λαχανικών, και το κυρίως γεύμα να μετατίθεται προς τις απογευματινές ώρες, όπου έχει πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Τι ροφήματα να επιλέγουμε: απλώς δροσερά ή πολύ κρύα;

Τα παγωμένα ροφήματα δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και επομένως δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Γι’ αυτό όταν πίνουμε κάτι ιδιαίτερα παγωμένο, όχι μόνο δεν ξεδιψάμε, αλλά θέλουμε συνεχώς να πίνουμε κάτι για να ικανοποιούμε τη δίψα μας.

Τα δροσερά και όχι παγωμένα ροφήματα είναι αυτά που θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της δίψας και θα σας δροσίσουν. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι το νερό δεν είναι η ιδανική επιλογή ενυδάτωσης για τον οργανισμό. Οι φρέσκοι δροσεροί χυμοί φρούτων και λαχανικών, όταν καταναλώνονται με μέτρο, θα σας ενυδατώσουν και θα σας εφοδιάσουν με απαραίτητους ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τι ποτό να επιλέξω: απλό ή κοκτέιλ;

Τα κοκτέιλ, παρόλο που τα προτιμάμε το καλοκαίρι, μπορεί να αποτελέσουν θερμιδικές βόμβες.

Εκτός από το αλκοόλ, περιέχουν πολλά άλλα θερμιδογόνα συστατικά, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη. Αυτό, πέρα από τις πολλές θερμίδες που θα μας δώσει, έχει ως συνέπεια την πιο γρήγορη απορρόφηση του αλκοόλ, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε περισσότερο στην τουαλέτα, να ιδρώνουμε, να αφυδατωνόμαστε και να διψάμε ακόμα πιο πολύ. Γενικά τα οινοπνευματώδη ποτά δεν αποτελούν καλό ενυδατικό μέσο.

Ωστόσο, στο δίλημμα κοκτέιλ ή απλό ποτό, τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού η απάντηση είναι απλό ποτό (με την ίδια ή μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από ένα κοκτέιλ).

Παγωτό σορμπέ, κρέμα ή σοκολάτα;

Το παγωτό αποτελεί αναμφισβήτητα το γλύκισμα του καλοκαιριού. μπορεί να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιό μας, αρκεί να δίνεται προσοχή στην ποσότητα και στη συχνότητα κατανάλωσής του. Δεν παρέχει μόνο τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες της ζάχαρης και των λιπαρών, αλλά μπορεί –ανάλογα με τον τύπο του – να προσφέρει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο γάλα.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να καταναλώνουμε ένα μικρό παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου. Εκτός όμως από τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, έχει σημασία και το είδος του παγωτού που επιλέγετε.

Ετσι, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται απλά παγωτά, με πρώτη επιλογή το σορμπέ, ακολούθως κρέμα και μετά σοκολάτα. Το σορμπέ δεν έχει λίπος αλλά μόνο ζάχαρη, σε αντίθεση με τα άλλα είδη που έχουν και ζάχαρη και λιπαρά.

Πολύ ή λίγο αλάτι στο φαγητό;

Μπορεί οι ειδικοί να λένε ότι θα πρέπει να προσέχουμε το αλάτι, ωστόσο με τη ζέστη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το καλοκαίρι μπορεί να είμαστε και λίγο πιο χαλαροί όσον αφορά τη χρήση του αλατιού, καθώς μας βοηθάει να αναπληρώσουμε πολύτιμα συστατικά που μπορεί να χάνουμε με τον ιδρώτα, όπως το νάτριο και το χλώριο.

Ωστόσο προσέχετε να είναι ελαφρώς αλατισμένα τα γεύματά σας αλλά όχι πολύ πλούσια σε λιπαρά και βαριά, γιατί ο συνδυασμός θα δυσκολέψει πολύ την πέψη, με αποτέλεσμα έντονο αίσθημα αδυναμίας, υπνηλίας και επιβάρυνσης του οργανισμού.

Εξαίρεση αποτελούν άτομα με υψηλή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας που επιβάλλουν γενικότερο περιορισμό του αλατιού.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.