Τo να παλεύεις με ένα νήπιο ή να τσακώνεσαι με τη μικρή κόρη σου για να βάλει αντηλιακό σίγουρα δεν είναι το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι της παραλίας. Παρ’ όλα αυτά, η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την υγεία του παιδιού. Οπως η χελώνα έχει το καβούκι της, το λιοντάρι το τρίχωμά του, έτσι και τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως η επιδερμίδα τους είναι το όπλο τους ώστε να προστατεύονται από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Η παιδική επιδερμίδα δεν διαθέτει ακόμη ανεπτυγμένο σύστημα αυτοάμυνας (το οποίο σε μας τους ενηλίκους συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV), με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ευάλωτη απέναντι στον ήλιο και να κινδυνεύει περισσότερο να υποστεί αμετάκλητες κυτταρικές βλάβες. Τα συμπτώματά τους μπορεί να μη φανούν αμέσως, αλλά σε βάθος χρόνου, όπως για παράδειγμα είναι η επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας και οι κηλίδες, ενώ αυξάνουν και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Αρα, μια σωστή αντηλιακή σύνθεση είναι τόσο απαραίτητη, όσο το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να ενυδατωθεί και να ξεδιψάσει. Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι το παιδικό αντηλιακό που χρησιμοποιούμε είναι κατάλληλο και πως λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα προστασίας;

Τα βασικά

Για να επιλέξουμε το σωστό παιδικό αντηλιακό αρχικά τσεκάρουμε τους δυο πιο βασικούς παράγοντες:

Α) Δείκτης SPF. Αυτός υποδεικνύει την προστασία που προσφέρει ενάντια στις UVB ακτίνες, οι οποίες ευθύνονται για τις κοκκινίλες και τα εγκαύματα.

Β) Δείκτης UVA. Αναφέρεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου που συνδέεται με τη φωτογήρανση, το μελάνωμα και με σοβαρότερες ασθένειες του δέρματος. Ο δείκτης UVA αναγράφεται με σύμβολα όπως + ή * που δείχνουν τον βαθμό προστασίας που παρέχουν. Τέσσερα, πέντε * ή + είναι ένας καλός δείκτης προστασίας.

Οι δείκτες SPF και UVA προστατεύουν το δέρμα από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Το αντηλιακό της επιλογής μας πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει και τις δυο αυτές ενδείξεις στη συσκευασία του.

Άριστα στην έκθεση

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Ιδίως τα μωρά κάτω από 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, γιατί η επιδερμίδα τους δεν έχει ακόμα επαρκή ποσότητα μελανίνης, που σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε ερεθισμούς.

Αν ωστόσο βγει στον ήλιο, φορέστε του ένα λεπτό μακρυμάνικο φανελάκι και παντελόνι, σκουρόχρωμα κατά προτίμηση, καπέλο και γυαλιά ηλίου, ώστε να προστατεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα νήπια άνω των 3 ετών χρειάζονται οπωσδήποτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό ευρείας προστασίας, με SPF 50, και επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεσή τους στον ήλιο μεταξύ 11.00 και 16.00.

Το κατάλληλο αντηλιακό φίλτρο

Τα αντηλιακά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τα φίλτρα τους. Η πρώτη κατηγορία είναι τα χημικά, που διεισδύουν στην επιδερμίδα και απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ώστε οι UVA και UVB ακτίνες να μην προκαλέσουν φθορές στα κύτταρα. Η δεύτερη είναι τα φυσικά φίλτρα ορυκτής προέλευσης, τα οποία παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να τη διαπερνούν και αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Για τα παιδιά προτιμώνται τα φυσικά φίλτρα 100% ορυκτής προέλευσης, όπως το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide) ή το οξείδιο ψευδαργύρου (zinc oxide) που δρουν άμεσα και είναι πολύ καλά ανεκτά από το πολύ ευαίσθητο δέρμα που δεν ανέχεται χημικά φίλτρα, αρώματα και συντηρητικά.

Στικ, γαλάκτωµα ή σπρέι;

Στην αγορά κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία αντηλιακών προϊόντων: στικ, γαλακτώματα, σπρέι. Εφόσον το αντηλιακό εκπληρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις, φτάνουμε στην ερώτηση «τι μορφή πρέπει να έχει». Εδώ δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση. Επιλέγουμε εκείνο που μας βολεύει καλύτερα. Ομως καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τα σπρέι είναι πιο εύκολα στην εφαρμογή, παρ’ όλ’ αυτά χρειάζονται περισσότερη προσοχή από τα υπόλοιπα γιατί το δέρμα πρέπει να ψεκάζεται ομοιόμορφα ώστε να μη μένουν ακάλυπτα σημεία.

Για να εφαρμοστεί σωστά, το στόμιο του σπρέι πρέπει να είναι πολύ κοντά στο δέρμα (περίπου 2 εκ. απόσταση) και να είναι τόση η ποσότητα, ώστε να πέφτει αρκετό αντηλιακό πάνω στο δέρμα. Τα στικ είναι επίσης μια καλή λύση, αλλά χρειάζονται 4 επαναλήψεις σε κάθε περιοχή προκειμένου να έχουν τη σωστή αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό, τελικά, τα γαλακτώματα είναι συνήθως η ενδεδειγμένη επιλογή.