Η διαδεδομένη άποψη ότι όσοι προσέχουν το βάρος τους ή κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το παγωτό, είναι εσφαλμένη: η απόλυτη απαγόρευση και η προσπάθεια αποφυγής του όταν υπάρχει έντονη επιθυμία για κατανάλωσή του, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα (π.χ. κρίση υπερφαγίας, διακοπή της δίαιτας). Εν τούτοις, είναι σημαντικό να γίνεται η σωστή επιλογή παγωτού, να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα και όχι πολύ συχνά. Ετσι αν καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα κάποιο παγωτό χαμηλών θερμίδων, και το αγαπημένο σας γλύκισμα δεν θα στερηθείτε και το βάρος σας δεν θα επιβαρύνετε. Με άλλα λόγια, το παγωτό αποτελεί μία γευστική απόλαυση, με υψηλή διατροφική αξία εφόσον καταναλώνεται με σύνεση και πάνω από όλα με προσοχή.

10 tips για να τα απολαύσουμε χωρίς ενοχές

1. Ενα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες, γι’ αυτό παρότι το παγωτό έχει θρεπτική αξία, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Στους ενηλίκους λοιπόν συστήνεται η κατανάλωση παγωτού ή οποιουδήποτε άλλου γλυκού 1-2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

2. Τα παγωτά «light», που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.

3. Επίσης, οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει το παγωτό μπορεί να συμβάλουν και στην εμφάνιση τερηδόνας.

4. Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ, που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.

5. Μείνετε στη μία μερίδα παγωτού, η οποία αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι.

6. Μειώστε την ποσότητα του παγωτού κατά λίγο και ανακατέψτε μερικά φρούτα. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στον πιο γρήγορο κορεσμό.

8. Οταν θελήσετε να φάτε παγωτό, μειώστε την ποσότητα των υδατανθράκων στο προηγούμενο γεύμα ή στο επόμενο.

9. Μη φάτε παγωτό αν είστε πολλές ώρες με άδειο στομάχι γιατί σίγουρα δεν θα αρκεστείτε στη λίγη ποσότητα. Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο πρώτα καταναλώστε ένα μικρό υγιεινό σνακ και μετά από 15-20 λεπτά το παγωτό που επιθυμείτε. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα σε σχέση με αυτή που θα καταναλώνατε πριν ή και καθόλου.

10. Προτιμήστε παγωτά με απλές γεύσεις. Αποφύγετε παγωτά με κομμάτια σοκολάτας, μπισκότου ή σιρόπια. Επίσης το παγωτό γιαούρτι δεν διαφέρει σημαντικά από το κλασικό παγωτό σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες.

Αν έχω αλλεργία;

Να προτιμάτε τα προσυσκευασμένα με πλήρη διατροφική ετικέτα. Στην περίπτωση που αναφέρεται συστατικό στο οποίο είστε αλλεργικοί, μην το καταναλώσετε.

Αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη;

Αν παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη, προτιμήστε παγωτά με την ένδειξη «χωρίς λακτόζη» ή παγωμένα γλυκίσματα που φτιάχνονται με πραγματικό γιαούρτι (όχι σκόνη) ή υποκατάστατα γάλακτος όπως η σόγια.

Κι αν έχω διαβήτη;

Το παγωτό έχει χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (GI) και στη συνήθη μερίδα χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό φορτίο (GL). Επομένως, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά καλά ρυθμισμένο σάκχαρο στο αίμα, μπορούν να καταναλώνουν περιστασιακά κάποια μικρή ποσότητα παγωτού αντί άλλου γλυκίσματος, εκτός και εάν ο θεράπων γιατρός έχει συμβουλέψει κάτι διαφορετικό.

Πόσες θερμίδες έχει το παγωτό μου;

Ενα παγωτό φτιαγμένο με τις βασικές πρώτες ύλες, αποδίδει κατά μέσο όρο 130 θερμίδες σε μια τυπική μερίδα 65 γραμμαρίων. Ωστόσο, οι θερμίδες επαυξάνονται όταν η μερίδα κατανάλωσης είναι μεγαλύτερη ή όταν το παγωτό περιέχει επιπρόσθετα συστατικά όπως πλήρη κρέμα γάλακτος, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, μπισκότο, επικάλυψη ή σιρόπι σοκολάτας.

4 παγωτά με χαμηλές θερμίδες

Ξυλάκι 65 γρ. 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη: 49 θερμίδες

Γρανίτα 85 γρ.: 90 θερμίδες

Σορμπέ φράουλα 85 γρ.: 100 θερμίδες

Βανίλια 65 γρ.: 103 θερμίδες

Σοκολάτα γάλακτος 65 γρ.: 124 θερμίδες

4 παγωτά με υψηλές θερμίδες

Πύραυλος σοκολάτα, γίγας 135 γρ.: 393 θερμίδες

Παρφέ σοκολάτα 85 γρ.: 379 θερμίδες

Μπισκότα και κρέμα, κυπελλάκι 100 ml: 343 θερμίδες

Σάντουιτς με μπισκότα 98 γρ.: 320 θερμίδες

Τα χαρακτηριστικά του καλού παγωτού

Το «καλό παγωτό» πρέπει να είναι μαλακό, απαλό και αφρώδες, με γεύση ευχάριστη και γλυκιά (με εξαίρεση παγωτά που περιέχουν ξινά φρούτα) και το άρωμά του να θυμίζει γάλα σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλα υλικά περιέχει. Αλλαγές στο αρχικό σχήμα/μορφή, στον όγκο, στην υφή ή στη γεύση, αποτελούν χαρακτηριστικές ενδείξεις πιθανής αλλοίωσης του παγωτού.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κλεοπάτρα Αρέστη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, υπ. διδάκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc. Αθλητική Διατροφή, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity.