Στο σημείο υπάρχουν πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρες. Πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πριν λάβει διαστάσεις. Επίσης, επιχειρεί και ένα αεροσκάφος.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η έκταση της αναζωπύρωσης φαίνεται να είναι μεγάλη και ο καπνός έχει πνίξει την περιοχή, με τις αρχές να βρίσκονται πάντως σε επιφυλακή τις τελευταίες ώρες καθώς ήταν κάτι που ανέμεναν.

Μάλιστα, το 112 έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής. Από την Πυροσβεστική εκφράζονται μάλιστα ελπίδες να προλάβουν το πύρινο μέτωπο.

«Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Άθήνα από Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας. Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αφίδνες ή Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συνεχείς ρίψεις νερού

Με το πρώτο φως της μέρας συνεχίστηκαν και πάλι οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που σιγοκαίνε χωρίς ενεργό μέτωπο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, επισήμανε την ανάγκη να ελεγχθούν οι πυρκαγιές τις αμέσως επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι το ρίσκο της αναζωπύρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ό,τι έχουμε δει έως σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 3 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών.

Για τραγωδία κάνουν λόγο οι κάτοικοι που είδαν τους κόπους μια ζωής να χάνονται στις φλόγες.

«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει συμβεί. Ακόμα καπνίζουν τα καμένα. Ευτυχώς βρήκαμε τον σκύλο μας ζωντανό στον κάτω όροφο. Ελπίζω να αποδοθούν ευθύνες. Έχουν γίνει βίωμα πια οι φωτιές στην Ελλάδα. Δεν περιφρουρήθηκαν οι περιουσίες μας» λέει στην ΕΡΤ και στον ρεπόρτερ Κώστα Παπαδόπουλο, κάτοικος που έχασε το σπίτι της.

Εισαγγελική έρευνα

Σημειώνεται πως προκαταρκτική έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής αποτέλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου με την οποία θέτει μία σειρά ερωτημάτων.

Όπως:

  • Ξεκίνησε (όπως διαδίδεται) η φωτιά από μετασχηματιστή;
  • Είναι αληθές όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως πχ.Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;
  • Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργο Νούλη.