Οι έφηβοι είναι διαβόητοι για την άρνησή τους να μοιραστούν περιστατικά της καθημερινότητάς τους με τους γονείς τους. Πολλές φορές αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής αυστηρότητας. Όμως ακόμη και αν είστε αρκετά χαλαροί απέναντι στο παιδί, δεν αποφεύγετε απαραίτητα τη μυστικοπάθειά του, καθώς είναι ένας από τους τρόπους που εξερευνά το γεγονός ότι μεγαλώνει. Έτσι αν το παιδί σας βιώνει την απόρριψη από τους φίλους του, το πιθανότερο είναι πως θα το μάθετε τελευταίοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε και να το βοηθήσετε.

Πώς θα βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να ξεπεράσει την απόρριψη

Πολλοί γονείς αισθάνονται ανήμποροι να βοηθήσουν τα έφηβα παιδιά τους. Πώς μπορείς να στηρίξεις κάποιον που διαρκώς κρατά τις αποστάσεις του; Ευτυχώς και για εσάς και για το παιδί σας, όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Όσο και αν μοιάζει να σας έχει… ξεπεράσει, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να έχει ανάγκη από τη γονεϊκή καθοδήγηση. Επιπλέον, η εμπειρία της απόρριψης είναι πιθανό να το κάνει πιο ανοιχτό στις παρεμβάσεις σας. Έτσι έχετε το περιθώριο να δοκιμάσετε τα παρακάτω βήματα.

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Οι περισσότεροι έφηβοι αργούν να εκμυστηρευτούν στους γονείς τους πως οι φίλοι ή οι συμμαθητές τους τούς απορρίπτουν. Αν παρατηρείτε πως το παιδί έχει γίνει ξαφνικά επιθετικό, υπερβολικά αγχώδες ή μοιάζει παραιτημένο από τις κοινωνικές επαφές, πείτε του πως αν θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σας είστε εκεί για εκείνο – και πως δεν πρόκειται να το κρίνετε.

Ακούστε το

Σε περίπτωση που το έφηβο παιδί σας αποφασίσει να σας μιλήσει, μην υποτιμήσετε το πρόβλημα. Ακούστε προσεκτικά αυτά που έχει να σας πει και πείτε του πως λυπάστε για αυτό που του συμβαίνει. Έρευνα του 2015 έδειξε πως το αίσθημα απόρριψης προσιδιάζει στον σωματικό πόνο! Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά του δεν τα κάνετε χειρότερα. Αντιθέτως, του δείχνετε πως το καταλαβαίνετε και αυξάνετε τις πιθανότητες να συνεχίσει να απευθύνεται σε εσάς για βοήθεια.

Βοηθήστε το να το επεξεργαστεί

Πολλές φορές η απόρριψη είναι μορφή bullying. Άλλοτε, όμως, υπεύθυνες για αυτή είναι οι συμπεριφορές του ίδιου του παιδιού. Ζητήστε του να σκεφτεί ποιος είναι εκείνος που το απέρριψε (ένας φίλος ή ένας απλός γνωστός;) αλλά και τους λόγους που συνέβη. Ακόμη και η ίδια η διαδικασία της ανάλυσης των περιστατικών θα το βοηθήσουν να βγει από τα δυσάρεστα μοτίβα σκέψεων που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Δείξτε του τις λεπτές διαφορές

Οι έφηβοι είναι γρήγοροι στις συναισθηματικές τους αντιδράσεις και έχουν την τάση να παίρνουν ορισμένα πράγματα πιο βαριά από ό,τι πρέπει. Εξηγήστε του τις διαφορές μεταξύ της εποικοδομητικής κριτικής και της λεκτικής βίας. Μπορεί ο φίλος που του είπε ότι «αν συνεχίσει να θυμώνει τόσο εύκολα θα καταλήξει μόνος του», στην πραγματικότητα να προσπαθεί να το βοηθήσει – ακόμη και αν ο τρόπος του ήταν κάπως απότομος.

Ενισχύστε τις κοινωνικές του δεξιότητες

Μήπως έχει την τάση να μονοπωλεί για ώρα τη συζήτηση χωρίς να το καταλαβαίνει; Μήπως δεν δίνει αρκετή σημασία στους άλλους όταν μοιράζονται τα προβλήματά τους μαζί του; Αν έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες συμπεριφορές του μπορούν να απομακρύνουν τους άλλους, μιλήστε του για αυτές. Αντίστοιχα, επιβραβεύστε το όταν συμπεριφέρεται σωστά. Μπορεί να πιστεύετε πως το τελευταίο πράγμα που θέλει το εφηβάκι σας είναι να του κάνετε μάθημα, όμως τα περισσότερα παιδιά γίνονται πιο ανοιχτά στη βοήθειά μας όταν έχουν υποστεί την απόρριψη.

Ενθαρρύνετε τα χόμπι του

Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στο σχολείο, είναι σημαντικό να του προσφέρετε επιπλέον διεξόδους κοινωνικοποίησης. Πολλές φορές τα παιδιά απορρίπτουν κάποιον συμμαθητή τους επειδή τον αντιλαμβάνονται ως «διαφορετικό». Επιτρέποντάς του να ενταχθεί σε μια ομάδα όπου συνδετικός κρίκος θα είναι τα κοινά ενδιαφέροντα και όχι η απλή συνύπαρξη στον χώρο, αυξάνετε τις πιθανότητες να κάνει νέους φίλους. Αυτό είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει πολύ την ψυχολογία του, ακόμη και αν τα πράγματα στην τάξη συνεχίσουν να είναι άσχημα.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό

Αν το μικρό σας δεν έχει πραγματικούς φίλους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχετε ανοιχτές τις κεραίες σας για συμπτώματα κατάθλιψης. Ένας ειδικός θα το βοηθήσει να επεξεργαστεί την κατάσταση με πιο υγιή τρόπο.