Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες αποτελούν πάντα το σταθερό κοινό της γιόγκα. Αυτό που ίσως αγνοούμε μερικές φορές όμως είναι ότι όλες αυτές οι γυναίκες υποφέρουν συχνά από συμπτώματα που τις ταλαιπωρούν και τα οποία δεν θεωρούνται – από τις ίδιες, από τους γιατρούς, από την κοινωνία… – ικανά ή άξια να αναφερθούν ή να αντιμετωπιστούν.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έχουν συχνά χρόνιες ασθένειες, οι οποίες ακόμη κι αν αντιμετωπίζονται, αφήνουν πίσω τα σημάδια τους που επιδεινώνουν την καθημερινότητά τους. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα και τα προβλήματα σχετίζονται με την ιδιαίτερη γυναικεία ορμονική ισορροπία, αλλά και με το ευαίσθητο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα που περνάει μέσα από πολλές αλλαγές και μεταβάσεις.

Οι γυναίκες όμως παρ’ όλα αυτά συχνά δεν μιλούν ούτε ζητούν βοήθεια για όσα τις ταλαιπωρούν και τις προβληματίζουν, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σιωπηλά θεωρώντας πιθανώς ότι για όλα ευθύνεται η γυναικεία τους φύση και έτσι πρέπει να υπομένουν τα πάντα. Ομως τα πράγματα δεν θα πρέπει να είναι έτσι. Γι’ αυτό έχει σχεδιαστεί η «well woman yoga», που έχει στόχο να υποστηρίξει τις γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους αλλά και των ορμονικών διακυμάνσεων που κατά καιρούς βιώνουν.

Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τα ψυχοσωματικά συμπτώματα

Μπορούμε να πούμε ότι η γιόγκα είναι ένα προσωπικό ταξίδι προς την ολοκλήρωση μέσω της κατανόησης ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας αλλά και με τον εαυτό μας. Στη γιόγκα η αυτοπαρατήρηση και η αναγνώριση του εαυτού παίζουν μεγάλο ρόλο στο να κατανοήσουμε τι μας ενοχλεί και να μπορέσουμε να αισθανθούμε τελικά καλύτερα.

Η γιόγκα δεν προσφέρει τόσο θεραπεία όσο υποστήριξη τόσο σε πνευματικό όσο και σε ψυχολογικό αλλά και σωματικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουμε τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έχουν ψυχοσωματική βάση. Ο στόχος της γιόγκα είναι να μας βοηθήσει να περιορίσουμε και να ελέγξουμε το στρες πολύ πριν εκδηλωθεί η ασθένεια. Η επίγνωση και η ιδιοαίσθηση (καλή γνώση και αίσθηση για το σώμα μας) θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε.

Αλλωστε, με τη χρήση τεχνικών της γιόγκα που είναι γνωστές από την αρχαιότητα προωθείται η ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται. Για παράδειγμα, τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι θέματα υγείας, όπως τα αναπνευστικά προβλήματα, η αγχώδης διαταραχή και ο πόνος στην πλάτη, βελτιώνονται πάρα πολύ χάρη στη γιόγκα.

Πώς θα μας βοηθήσει η «well woman yoga»

Η «well woman yoga» γίνεται σε μικρά γκρουπ ή σε ατομικές συνεδρίες με τη χρήση των τεχνικών της αναπνοής, της χαλάρωσης και του στρέτσινγκ. Απευθύνεται στη γυναίκα στη διάρκεια όλης της αναπαραγωγικής της ηλικίας, για γυναίκες που γέννησαν ή όχι, αλλά και αργότερα στη ζωή τους, στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ο στόχος της είναι οι γυναίκες να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα, πόνους, δυσκολίες που σχετίζονται με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, με τις διακυμάνσεις των ορμονών μας, την εγκυμοσύνη, τη γέννα κ.λπ. Με τη βοήθειά της οι γυναίκες καταφέρνουμε να συνειδητοποιήσουμε και να βγάλουμε στην επιφάνεια τις διάφορες πλευρές της ταυτότητάς μας, από τη μητέρα ως τη σεξουαλικά απελευθερωμένη γυναίκα.

Η «well woman yoga» βοηθά στη βελτίωση της γονιμότητας, στην προετοιμασία του σώματος για τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την εξισορρόπηση των ορμονών, την καλή κατάσταση του πυελικού εδάφους, την αντιμετώπιση και την πρόληψη της ακράτειας και της πρόπτωσης της μήτρας και τη γενικότερη ενέργεια του οργανισμού και του γυναικείου σώματος, αλλά και τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Πώς δημιουργήθηκε

Η κοινωνική ανθρωπολόγος Francoise Barbira Freedman από το Πανεπιστήμιο του Cambridge έμεινε στον Αμαζόνιο στο Περού για δύο χρόνια μελετώντας τις συνήθειες και τις πρακτικές των μαιών στην περιοχή, που βοηθούσαν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα διάφορα γυναικολογικά τους θέματα, που είχαν να κάνουν με τον κύκλο τους, με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ώστε να μπορέσουν να είναι και πάλι σωματικά δυνατές και έτοιμες για να αντιμετωπίσουν την απαιτητική τους ζωή στο δάσος. Εμπνευσμένη από όλα όσα παρατήρησε και βίωσε και συνδυάζοντάς τα με τις αρχαίες τεχνικές της γιόγκα, έφτιαξε στην αρχή της δεκαετίας του 1980 το Birthlight, μέρος του οποίου είναι και η «well woman yoga».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου, yoga instructor, πιστοποιημένη Birthlight instructor.