Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμα μία ημέρα η χώρα. Τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στην Αττική, την Ηλεία, τη Βόρεια Εύβοια, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία δε λένε να περιοριστούν παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Οι ταυτόχρονες εστίες φωτιάς προβληματίζουν και ήδη γίνεται λόγος για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Μιλώντας στο MEGA ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε: «Οι φωτιές έχουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που άναψαν. Ειδικότερα στο Σούνιο και την Πετρούπολη. Υπήρξαν και καταγγελίες για διάφορες άλλες φωτιές και γκαζάκια σε διάφορα σημεία. Όλα θα ελεγχθούν με σοβαρότητα».

Λόγο για εμπρησμό έκανε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωση. Συγκεκριμένα, σε τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε Φωκίδα, Αττική και Καλαμάτα έχουν προχωρήσει οι Αρχές όπως έκανε γνωστό, το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. «Το πυροσβεστικό σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία αλλά και με τις αστυνομικές αρχές δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συλλήψεις: στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Όπως διευκρίνισε, στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατ΄ εξακολούθηση με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις για το ίδιο άτομο που αύριο θα οδηγηθεί στην Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. 

Προσαγωγή δύο ατόμων στο δρόμο του Αγίου Στεφάνου προς Καπανδρίτι

Δύο άτομα προσήχθησαν στο δρόμο του Αγίου Στεφάνου προς Καπανδρίτι από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Τα άτομα αυτά είχαν ένα μπιτόνι με βενζίνη, το οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν. Προσαγωγή υπήρξε επίσης και στο Κρυονέρι. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από την Κρατική Ασφάλεια για εμπρησμό σε δασική έκταση, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Όπως έγινε γνωστό, ο 43χρονος, εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής, από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, στη θέση Μαντρί Κρυονερίου να κινείται σε αδιάβατη για τους πολίτες περιοχή, με ένα δίκυκλο, το οποίο δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας. Οι εθελοντές τον θεώρησαν ύποπτο γιατί κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, περίπου 50 μέτρα από το σημείο που τον σταμάτησαν, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες και συγκεκριμένα εκδηλώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσε να πεταχτεί κάποια καύτρα, γιατί φυσούσε αντίθετα. Ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι είχε μεταβεί στο σημείο για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύλληψη στο Πεδίον του Άρεως

Όπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής περίπου στις 5:30 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως επιχειρήθηκε εμπρησμός και μάλιστα δύο φορές. Μετά από καταγγελίες περίοικων και διερχόμενων συνελήφθη μια ύποπτη γυναίκα η οποία ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο καθώς στελέχη της Περιφέρειας επενέβησαν άμεσα με μικρό πυροσβεστικό όχημα το οποίο έχει διατεθεί και ήταν σε επιφυλακή. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέβαλε καθοριστικά και όχημα της πυροσβεστικής. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι επιχειρήθηκε να μπει φωτιά στην καρδιά της Αθήνας, στο πάρκο μας. Οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να προβαίνουμε σε καταγγελία κάθε ύποπτης κίνησης. Ευχαριστώ θερμά τα στελέχη της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Αττικής τα οποία επενέβησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπο έλεγχο πριν πάρει διαστάσεις», σχολίασε για το συμβάν ο κ. Πατούλης.

Σύλληψη και στην Καλαμάτα

Την ίδια ώρα, στην Καλαμάτα, ένας άνδρας συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού. Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στη Μεσσηνία και το Σάββατο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Παρόμοιες καταστάσεις περιγράφουν δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα. Ο δήμαρχος Ελληνικού, μέσω ανάρτησης στο Facebook σημειώνει πως εντοπίστηκε μεγεθυντικός φακός τοποθετημένος σε ξερά χόρτα ύστερα από περιπολία της ομάδας εθελοντών δασοφύλαξης. Ένα μεγεθυντικό φακό, στηριζόμενο σε βάση, προσεκτικά τοποθετημένο πάνω σε ξερόχορτα, εντόπισε σε απόκρημνη περιοχή, στο περιαστικό δάσος του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, στους πρόποδες του Υμηττού, κλιμάκιο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Ο φακός εντοπίστηκε στις 12:25 χάρη στην παρατηρητικότητα ενός εθελοντή, λόγω των αντανακλάσεων που έκανε. Άμεσα κλήθηκε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία παρέλαβε τον μηχανισμό. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για απόπειρα εμπρησμού. Με εντολή του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης και προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Γιάννη Κωνσταντάτου, σε συνεργασία με τους δημάρχους – μέλη του Συνδέσμου, κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας των δήμων και Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας περιπολούν και φυλάσσουν τον Υμηττό επί 24ώρου βάσης, προς αποφυγή αμελειών ή κακόβουλων ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές. 

Εμπρησμό καταγγέλλει και ο δήμαρχος Σουνίου

Πυρκαγιά την Παρασκευή εκδηλώθηκε στο Σούνιο και τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση κινητοποίηση «ολόκληρου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της μεγάλης συνδρομής των εναέριων μέσων», όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ακριβώς απέναντι από τον Ναό του Ποσειδώνα. «Επιχειρούσαμε με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ανακόψουμε την πυρκαγιά ώστε οι φλόγες να μην περάσουν απέναντι από την ρεματιά, στον οικισμό του Σουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση η πυρκαγιά τάχιστα θα επεκτεινόταν και στον Εθνικό Δρυμό, με ανυπολόγιστες ζημιές», ανέφερε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα αίτια ο κ. Λουκάς επισημαίνει ότι εκδηλώθηκε σε «άκυρο» σημείο δίπλα στο ξενοδοχείο σε δομικά υλικά που «δεν δικαιολογούσαν ανάφλεξη». Ο ίδιος αποδίδει τα αίτια σε εμπρησμό και εφιστά την «προσοχή και την ετοιμότητα όλων  κάτω μάλιστα από αυτές τις ακραίες συνθήκες».