Όλες λατρεύουμε το ξηρό σαμπουάν! Είτε στην κλασική του εκδοχή ως σπρέι, είτε ως σκόνη, είτε ακόμα και ως αφρός – όπως κυκλοφορεί στην πλέον καινοτόμα μορφή του – το ξηρό σαμπουάν αποτελεί αγαπημένο προϊόν για την ανανέωση των μαλλιών μας, όταν ο χρόνος δεν φτάνει για να λουστούμε ή όταν αποφεύγουμε για καλλυντικούς λόγους το συχνό λούσιμο.

Αυτό το εκπληκτικό προϊόν, που αναζωογονεί τα μαλλιά μας χωρίς τη χρήση νερού, περιέχει συνήθως άμυλο καλαμποκιού ή άμυλο αλουμινίου για να απορροφήσει την ορατή λιπαρότητα στις ρίζες και να προσθέσει άμεσο όγκο στα μαλλιά μας, παρατείνοντας τη διάρκεια μεταξύ των επισκέψεών μας στο κομμωτήριο.

Αν και ιδιαίτερα δημοφιλές για όσες βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει, το ξηρό σαμπουάν δεν είναι τελικά το πιο εύκολο προϊόν που μπορείτε να εφαρμόσετε στα μαλλιά σας. Δείτε πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε σωστά και πόσο καιρό θα πρέπει πραγματικά να το αφήσετε στο τριχωτό της κεφαλής σας πριν από το λούσιμο.

Πώς να εφαρμόσετε σωστά το ξηρό σαμπουάν

Αφού διαλέξετε το ξηρό σαμπουάν σας, πρέπει να ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά, για να μην καταλήξετε με λευκές ρίζες ή σκληρά μαλλιά. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για καλύτερα αποτελέσματα.

Βήμα 1: Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσετε να ξεκάζετε το ξηρό σαμπουάν στα μαλλιά σας, ανακινήστε το μπουκάλι. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η φόρμουλα του προϊόντος είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στο εσωτερικό της φιάλης, κάνοντας ομοιόμορφη και την κατανομή στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Στη συνέχεια, πιάστε μια χτένα. Για να εφαρμόσετε σωστά το ξηρό σαμπουάν, θα χωρίσετε τα μαλλιά σας σε μικρές τούφες. Ξεκινήστε χωρίζοντας το πιο λιπαρό τμήμα των μαλλιών σας.

Εργαστείτε οριζόντια είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με το σημείο από το οποίο ξεκινήσατε, έχοντας κατά νου ότι μετά μπορεί να χρειαστεί να στρώσετε τα μαλλιά σας.

Βήμα 2: Εφαρμογή

Ο κανόνας εδώ είναι να στοχεύετε απευθείας στις ρίζες, κρατώντας το μπουκάλι μία όρθια παλάμη (περίπου 15 εκατοστά) μακριά από τις ρίζες σας. Η διατήρηση της σωστής απόσταση μεταξύ των μαλλιών και του μπουκαλιού είναι πολύ σημαντική, εάν δεν θέλετε να βρεθείτε με άσπρα υπολείμματα που δεν αφαιρούνται εύκολα.

Καθώς εφαρμόζετε, μην το παρακάνετε – απλώστε το ξηρό σαμπουάν μόνο σε περιοχές που είναι λιπαρές, όχι σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής. Η ποσότητα του προϊόντος που απαιτείται θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το πόσο λιπαρό είναι το τριχωτό της κεφαλής σας, αλλά και από τον τύπο των μαλλιών σας.

Όσο πιο χονδρές είναι οι τρίχες σας τόσο περισσότερο προϊόν μπορεί να χρειαστεί για να κορεστεί πλήρως και να απορροφηθεί η λιπαρότητα των μαλλιών. Για πιο λεπτά μαλλιά, απαιτείται λιγότερο προϊόν.

Βήμα 3: Μασάζ

Ένα από τα υπέροχα πλεονεκτήματα του ξηρού σαμπουάν είναι ότι λειτουργεί γρήγορα, με σχεδόν άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, για να επιτύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, θα πρέπει να αφήσετε για λίγη ώρα το προϊόν να καθίσει στις ρίζες (2-3 λεπτά).

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με τα χέρια σας για να ενεργοποιήσετε πραγματικά τα συστατικά που απορροφούν τη λιπαρότητα.

Εάν διαπιστώσετε μετά το μασάζ ότι υπάρχουν πολλά υπολείμματα, χτενίστε με μία βούρτσα ή μία χτένα τα μαλλιά σας από τη ρίζα ως την άκρη, για να διασκορπιστούν και να απομακρυνθούν.

Πόσο καιρό μπορείτε να βασιστείτε στο ξηρό σαμπουάν;

Το ξηρό σαμπουάν δεν αντικαθιστά ένα πραγματικό σαμπουάν, ούτε – εξάλλου – έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Μάλιστα, η συχνή χρήση του ξηρού σαμπουάν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας και κατ’ επέκταση των μαλλιών σας.

Τα σωματίδια του ξηρού σαμπουάν που συσσωρεύονται ξανά και ξανά στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να φράξουν τα τριχοθυλάκια, παγιδεύοντας το σμήγμα κι αποτρέποντας το φυσιολογικό κύκλο ζωής του κυττάρων του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη τα βακτηρίδια και τους ζυμομύκητες που συνήθως ζουν – χωρίς να μας προκαλούν κάποιο πρόβλημα – στο τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας θυλακίτιδα και πιτυρίδα. Η θυλακίτιδα, ή η φλεγμονή των θυλάκων των τριχών, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κόκκινων και επώδυνων σπυριών στο τριχωτό της κεφαλής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ενώ οι ανάγκες κάθε τύπου μαλλιών και κάθε τριχωτού είναι διαφορετικές, οι ειδικοί στον τομέα συνιστούν να λούζεστε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Όσο για το ξηρό σαμπουάν, πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μεταξύ των λουσιμάτων, προκειμένου να διατηρήσετε του τριχωτού της κεφαλής σας.