Είτε έχετε επέτειο, είτε αποφοίτηση, είτε απλά θέλετε να διακοσμήσετε με έναν ξεχωριστό τρόπο το σπίτι σας, τα άνθη αποτελούν την ιδανική επιλογή.

Ένα μπουκέτο πολύχρωμων λουλουδιών μπορεί να φέρει χαρά σε κάθε χώρο και να αφήσει μια πολύ καλή εντύπωση. Δυστυχώς, όμως, οι ανθοδέσμες δεν διαρκούν για πάντα… Παρόλα αυτά, υπάρχουν συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα εξασφαλίσετε τη μακροζωία των λουλουδιών σας.

Συμβουλές φροντίδας λουλουδιών

Το πρώτο βήμα για να κάνετε τα λουλούδια σας να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο, είναι να τα φροντίσετε. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να παρατείνετε τη ζωή τους από την αρχή:

Κόψτε τα κοτσάνια Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν μία ανθοδέσμη, είναι να ξεχάσουν να κόψουν τα κοτσάνια. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι κήπου για να κόψετε ένα έως δύο εκατοστά, υπό γωνία. Το κόψιμο των κοτσανιών υπό γωνία επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη νερού, αφού δεν κάθονται στο κάτω μέρος ενός βάζου. Επαναλάβετε τη διαδικασία, κάθε 2 με 3 ημέρες.

Κλαδέψτε Αφαιρέστε τυχόν φύλλα κάτω από τη γραμμή νερού. Δεν θα κάνει μόνο το μπουκέτο σας να φαίνεται καλύτερο, αλλά θα αποτρέψει και την ανάπτυξη βακτηρίων. Ορισμένα λουλούδια, όπως τα τριαντάφυλλα, έχουν πέταλα προστασίας (τα δύο ή τρία εξωτερικά πέταλα του λουλουδιού). Η αφαίρεσή τους θα επιτρέψει στο άνθος σας να ανοίξει πλήρως. Μετά το αρχικό κλάδεμα, θα πρέπει να ελέγχετε καθημερινά τα άνθη σας για νεκρά ή χαλαρά φύλλα και πέταλα, προκειμένου να αποφύγετε τη βακτηριακή σήψη.

Δώστε βάση στο πότισμα Δεν αρκεί μόνο να ανανεώνετε το νερό στο βάζο. Πρέπει να το κάνετε με σύνεση. Τα λουλούδια σας δεν θα διαρκέσουν πολύ χωρίς νερό, ειδικά όταν έχουν κοπεί τα κοτσάνια τους. Αφού διαλέξετε ένα καθαρό βάζο, γεμίστε το με νερό θερμοκρασίας δωματίου και προσθέστε τα άνθη. Βεβαιωθείτε ότι το μπουκέτο έχει αναμιχθεί σωστά κι ότι το νερό δεν είναι ούτε πολύ ούτε λίγο. Είναι, επίσης, σημαντικό να καθαρίζετε καλά το βάζο σας και να αλλάζετε το νερό και τα λουλούδια κάθε δύο έως τρεις ημέρες.

Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, τη θερμότητα, τα ρεύματα και τα φρούτα Τα λουλούδια σας θα διαρκέσουν περισσότερο σε ένα δωμάτιο με χαμηλές θερμοκρασίες. Αποφύγετε να τα εκθέτετε σε άμεσο ηλιακό φως ή να τα τοποθετείτε κοντά σε συσκευές που παράγουν θερμότητα. Θα θέλετε, επίσης, να αποφύγετε περιοχές όπως ανοιχτά παράθυρα, αεραγωγούς θέρμανσης ή ψύξης και ανεμιστήρες οροφής, καθώς μπορούν να αφυδατώσουν γρήγορα τα λουλούδια σας. Ακόμη, αποφύγετε την τοποθέτηση του βάζου κοντά σε φρούτα, καθώς όταν είναι ώριμα απελευθερώνουν μικροσκοπικές ποσότητες αιθυλενίου – ενός αερίου που μπορούν να μειώσουν τη μακροζωία του μπουκέτου σας.

Πέραν της γενικής φροντίδας των λουλουδιών, υπάρχουν ορισμένα τρικ για να διατηρήσετε τα άνθη σας για ακόμα περισσότερες ημέρες.

4 δημοφιλή τρικ για όμορφες ανθοδέσμες

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, πράγματα που λίγο πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι, μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε για ακόμη περισσότερες ημέρες τα λουλούδια σας. Δείτε μία ενδιαφέρουσα λίστα οικιακών «θεραπειών»:

Ξύδι μήλου + ζάχαρη

Ανακατέψτε 2 κουταλιές μηλόξιδο και 2 κουταλιές νερό σε ένα βάζο, πριν προσθέσετε τα λουλούδια σας. Το ξύδι δρα ως αντιβακτηριακός παράγοντας, ενώ η ζάχαρη δρα ως επιπλέον τροφή για λουλούδια.

Ασπιρίνη

Ανακατέψτε 1 θρυμματισμένη ασπιρίνη στο βάζο με τα φρέσκα λουλούδια. Λέγεται ότι η ασπιρίνη μειώνει το επίπεδο pH του νερού, επιτρέποντάς του να ταξιδέψει πιο γρήγορα μέσα από το λουλούδι, αποτρέποντας έτσι τον μαρασμό.

Λίπασμα για ανθοφορία

Η προσθήκη λιπάσματος ανθοφορίας στο βάζο με τα φρέσκα λουλούδια είναι ένας δοκιμασμένος και αληθινός τρόπος για να διατηρήσετε τα άνθη σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σόδα

Ρίξτε ¼ του φλιτζανιού σόδα σε ένα βάζο γεμάτο φρέσκα λουλούδια. Η ζάχαρη στη σόδα λέγεται ότι κάνει τα άνθη σας να διαρκούν περισσότερο, καθώς και να μυρίζουν πιο γλυκά.

Extra tip: Τα τριαντάφυλλα και τα γαρύφαλλα, όπως τα περισσότερα βολβοειδή λουλούδια, κόβονται για να τοποθετηθούν σε βάζο όταν το λουλούδι είναι ελάχιστα εμφανές. Αντίθετα, φυτά με πλούσιες ταξιανθίες, όπως τα χρυσάνθεμα, συλλέγονται όταν έχουν ήδη ανθίσει. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται οι ζέρμπερες και οι περισσότερες ορχιδέες, που κόβονται για να τοποθετηθούν σε βάζο όταν τα άνθη τους έχουν ανθίσει πλήρως. Μετά την κοπή, τοποθετείστε τα για μία ή δύο μέρες σε ένα καλά φωτισμένο και μάλλον δροσερό δωμάτιο (8-12° C) και στη συνέχεια μεταφέρτε τα στο χώρο που θέλετε να στολίσετε.