Η ηλίαση προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση. Αποτελεί προστάδιο της θερμοπληξίας και σε πολλές περιπτώσεις συνέπεια της αφυδάτωσης. Συμβαίνει όταν το σύστημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λόγω της υπερέκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, «καταρρέει» και δεν μπορεί να αποβάλλει την υπερβολική ζέστη.

Τα συμπτώματα της ηλίασης

Σε αρχικό στάδιο: κόκκινο, αφυδατωμένο και ζεστό δέρμα, απουσία ιδρώτα, ταχεία αναπνοή, ζάλη. Σε πιο προχωρημένο στάδιο (θερμοπληξία): απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλος, πνευματική σύγχυση και σύγχυση στον λόγο, παραισθήσεις ,ακόμα και απώλεια των αισθήσεων.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ηλίαση μπορεί να πάθει οποιοσδήποτε, όμως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο. Φαρμακευτικές θεραπείες όπως αντικαταθλιπτικά, β-αναστολείς και διουρητικά αυξάνουν τον κίνδυνο για ηλίαση.

Οι άνθρωποι που εργάζονται ή επιδίδονται σε κάποιο σπορ σε εξωτερικούς χώρους είναι περισσότερο ευάλωτοι, κυρίως αν δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα υγρών.

Οταν το σώμα εκπέμπει SOS

Αν εμφανίσετε συμπτώματα ηλίασης:

Απομακρυνθείτε αμέσως από τον ήλιο.

Τοποθετήστε ένα κρύο πανί στον αυχένα σας, ώστε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Αφαιρέστε οποιοδήποτε περιττό είδος ένδυσης (καπέλα, παπούτσια, κάλτσες κ.λπ.).

Ξαπλώστε κάτω, με τα πόδια να βρίσκονται μερικά εκατοστά ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.

Καταναλώστε κρύα υγρά χωρίς ζάχαρη. Ιδανικό θα ήταν κάποιο κρύο ισοτονικό ρόφημα. Φροντίστε να είναι ελαφρύ, διαφορετικά αραιώστε το με νερό.

Οι γρανίτες είναι ιδανικές για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Αν είναι απαραίτητο πάρτε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σε περίπτωση που μετά από μισή ώρα δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Πώς θα προστατευτείτε

Αποφύγετε την υπερέκθεση στον ήλιο.

Φοράτε πάντα καπέλο αν επιδίδεστε σε κάποια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο.

Καταναλώστε μεγάλες ποσότητες υγρών, έτσι ώστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάντε ένα ντους κάθε 20 λεπτά.

Moto

Η ηλίαση μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε βασικά ζωτικά όργανα, για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε στη σκιά και ενυδατωμένοι με νερό και φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.