Για να λειτουργήσουμε αυθόρμητα υπάρχει μία αναγκαία συνθήκη και αυτή είναι το να νιώθουμε ασφαλείς, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που πρέπει να είμαστε συνεχώς προσεκτικοί, προετοιμασμένοι για τον κίνδυνο και επιφυλακτικοί. Αν μη τι άλλο, όλη αυτή η προσπάθεια να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να μην ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις είναι πολύ κουραστική. Εκτός όμως από κουραστική, μία καθημερινότητα και μία ολόκληρη ζωή χωρίς αυθορμητισμό στερείται επίσης χαράς, διασκέδασης, ανεμελιάς, δημιουργικότητας, διάθεσης για παιχνίδι, ακόμα και ευτυχίας.

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω τα επιβεβαιώνουν και οι επιστημονικές έρευνες.

Ο αυθορμητισμός συνδέεται με τη χαρά και τη δημιουργικότητα

Ερευνες από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο Alpen Adria στην Αυστρία έδειξαν ότι οι φοιτητές που είχαν χάσει τον αυθορμητισμό τους είχαν επίσης υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και χαμηλά επίπεδα καλής διάθεσης.

Αλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Roosevelt του Σικάγο σε 117 φοιτητές έδειξε ότι η έλλειψη αυθορμητισμού σχετίζεται και με έλλειψη δημιουργικότητας. Πρόκειται για κάποια χαρακτηριστικά που σχετίζονται μεταξύ τους, όπως ο αυθορμητισμός, η διασκέδαση, η διάθεση για παιχνίδι, η δημιουργικότητα, η περιέργεια και το χιούμορ.

Ολα τα παραπάνω σχετίζονται με μία παιχνιδιάρικη προσωπικότητα που χαρακτηρίζει ανθρώπους που είναι πιο ευτυχισμένοι, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και αυθεντικοί αλλά και τα καταφέρνουν στην επίλυση προβλημάτων.

Ξαναβρίσκοντας τον αυθορμητισμό στην καθημερινότητά μας

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε συνηθισμένοι σε μία ρουτίνα και έτσι επαναλαμβάνουμε περίπου τα ίδια πράγματα κάθε μέρα χωρίς να ξεφεύγουμε ποτέ από τα συνηθισμένα. Εχουμε δυστυχώς κατά κάποιον τρόπο μπερδέψει την υπεύθυνη και ασφαλή συμπεριφορά με τη βαρετή και την επαναλαμβανόμενη.

Ετσι, κάθε μέρα μας μοιάζει με την προηγούμενη χωρίς εναλλαγές και διαφοροποιήσεις και ο χρόνος περνάει χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι ζούμε…

Ομως αυτό μπορεί να αλλάξει. Να τι μπορούμε να κάνουμε.

Διαφοροποιούμε τη ρουτίνα μας

Δεν είναι τρομερό να αλλάξουμε όσα έχουμε συνηθίσει να κάνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάμε για τρέξιμο το πρωί αντί για το βράδυ όπως συνηθίζαμε, να επιλέξουμε να βγούμε για ένα ποτό με τους φίλους μας ένα βράδυ μέσα στην εβδομάδα αντί για το Σαββατοκύριακο, να ετοιμάσουμε κάτι διαφορετικό για το πρωινό μας, για παράδειγμα αβγά αντί για γιαούρτι με μέλι, όπως συνηθίζουμε.

Δοκιμάζουμε καινούργιες συνταγές

Τι θα λέγαμε αν μία μέρα πηγαίναμε στη λαϊκή, στο σουπερμάρκετ ή στο μαγαζί της γωνίας και επιλέγαμε όποιο φρούτο και λαχανικό είναι της εποχής και όποιο άλλο τρόφιμο τραβήξει η όρεξή μας ώστε να μαγειρέψουμε για το φαγητό της ημέρας αντί να φτιάξουμε για άλλη μία φορά μία συνταγή από εκείνες που έχουμε συνηθίσει;

Δίνουμε την ευκαιρία στους άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες

Αν συνηθίζουμε να είμαστε εμείς εκείνοι που παίρνουμε όλες τις αποφάσεις στην οικογένειά μας, στη σχέση μας, στην παρέα μας, βρισκόμαστε ίσως μπροστά σε μία καλή ευκαιρία να αποφασίσουμε να μπούμε σε μία πιο απρογραμμάτιστη και αυθόρμητη φάση και να δώσουμε στους άλλους την ευκαιρία να σχεδιάσουν τη βραδιά, την εκδρομή, την έξοδο, το γεύμα…

Θα χαλαρώσουμε, δεν θα έχουμε το στρες της οργάνωσης και είναι επίσης πολύ πιθανό να περάσουμε πολύ ευχάριστα.

Αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη

Οσοι από εμάς επιλέγουμε πάντα συγκεκριμένα βιβλία, ταινίες, σειρές, μέρη διασκέδασης και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι στον ελεύθερό μας χρόνο θα κάνουμε πάντα κάτι που θα μας ευχαριστήσει και θα ταιριάζει με τα γούστα μας και με τα όσα συνήθως μας διασκεδάζουν, ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα αν κάποια φορά αφήσουμε την επιλογή στην τύχη ή στο γούστο κάποιου άλλου.

Είναι πιθανό να απολαύσουμε κάτι διαφορετικό που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μας αρέσει.

Χορεύουμε

Τι πιο αυθόρμητο από το να βάλουμε μουσική και να χορέψουμε ή να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε στο άκουσμα ενός ωραίου σκοπού και να πάρουμε από το χέρι τον φίλο μας ή το έτερό μας ήμισυ και να αφεθούμε στον ρυθμό;

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στη Συμβουλευτική.